Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ

Σαν σήμερα 8 Ιανουαρίου 1942 γεννιέται ο Stephen Hawking

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Stephen Hawking.StarChild.jpg

 

Γεννιέται ο Stephen Hawking ( 8 Ιανουαρίου 1942 - 14 Μαρτίου 2018), θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, διευθυντής έρευνας στο Centre for Theoretical Cosmology του Πανεπιστημίου του Cambridge και συγγραφέας.

Μόλις 17 χρονών φοιτά στο University College της Oxford, ενώ στα 20 (1962) ξεκινά το διδακτορικό του στο Cambridge στο πεδίο των εφαρμοσμένων μαθηματικών και της θεωρητικής φυσικής και πιο συγκεκριμένα στη γενική σχετικότητα και κοσμολογία. Κατά την διάρκεια των σπουδών του εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της Αμυοτροφικής Πλευρικής Σκλήρυνσης (ALS), ή νόσο του Lou Gehrig, που σταδιακά τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο και του στέρησε τη δυνατότητα γραφής και ομιλίας. Το 2005 μπορούσε να κινήσει μόνο μερικούς μυς του προσώπου του.

Την εποχή που εργαζόταν στο διδακτορικό του (1964), το θέμα που δίχαζε την επιστημονική κοινότητα αφορούσε την προέλευση του σύμπαντος: είχε δημιουργηθεί από μία «Μεγάλη Έκρηξη» ή υπήρχε από πάντα, δεν είχε ούτε αρχή ούτε τέλος αλλά ήταν σταθερό και στατικό (Θεωρία της Σταθερής Κατάστασης); Ο Hawking επηρεασμένος από το θεώρημα του Roger Penrose (Βραβείο νόμπελ φυσικής 2020) σχετικά με την ύπαρξη μιας ιδιομορφίας (singularity) του χωροχρόνου στο κέντρο των μελανών οπών, θεώρησε (1965) ότι ολόκληρο το σύμπαν θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί από μία ιδιομορφία του χωροχρόνου, δηλαδή ότι η «μεγάλη έκρηξη» συνέβη σε μία τέτοια ιδιομορφία. Έτσι συνεργάστηκε με τον Penrose για να διερευνήσει αν οι εξισώσεις της Γενικής Σχετικότητας προβλέπουν τη δημιουργία ιδιομορφιών εξαιτίας της βαρύτητας. Η περαιτέρω έρευνα του τον οδήγησε στην ανακάλυψη των ιδιοτήτων των μελανών οπών, όπως ότι ο ορίζοντας γεγονότων μιας μελανής οπής δεν μπορεί να συρρικνωθεί, καθώς και της ακτινοβολίας που εκπέμπει μία μελανή οπή -ακτινοβολία Hawking.

Kαθώς δεν είχε επιβεβαιωθεί πειραματικά ή παρατηρησιακά η ύπαρξη μελανών οπών, δεν δίστασε να στοιχηματίσει (1974) με τον συνεργάτη του Kip Thorne σχετικά με την ύπαρξη ή όχι μελανής οπής στον αστερισμό του Κύκνου - όπου καταγραφόταν ακτινοβολία Χ χωρίς να διακρίνεται η πηγή της. Ο Hawking στοιχημάτισε -ενάντια στην θεωρία του- ότι δεν υπάρχει μελανή οπή. Φυσικά έχασε το στοίχημα, κάτι που τον χαροποίησε ιδιαίτερα αφού επιβεβαιώθηκε η θεωρία του.

Το 1990 εξήγησε τον τρόπο σκέψης του: αν έχανε θα ήταν σωστή η θεωρία του, οπότε δεν θα τον πείραζε. Από την άλλη πλευρά, αν κέρδιζε θα σήμαινε ότι έπρεπε να διορθώσει ολόκληρη τη θεωρία του και σε αυτή την περίπτωση ίσως τον παρηγορούσε το ότι κέρδισε το στοίχημα.

Επίσης εργάστηκε για την ενοποίηση της Θεωρίας της Γενικής Σχετικότητας και της Κβαντομηχανικής και συνέχισε το ερευνητικό του έργο μέχρι το τέλος της ζωής του.

Εξίσου σημαντική ήταν η προσπάθεια του να φέρει το ευρύ κοινό κοντά στην επιστήμη. Το βιβλίο του «το χρονικό του χρόνου» ήταν στην λίστα των βιβλίων με τις περισσότερες πωλήσεις των Sunday Times για 237 εβδομάδες. Ακολούθησαν και άλλα βιβλία και μερικά παιδικά - μαζί με την κόρη του Lucy.

Παρά τις δυσκολίες λόγω της ασθένειας του, δεν σταμάτησε την έρευνα αλλά ούτε τα ταξίδια, τις διαλέξεις, τις συμμετοχές σε ντοκυμαντέρ αλλά και σε δημοφιλείς σειρές (Star Trek: the Next Generation, The Simpsons, Futurama, The Bing Bang Theory) και ταινίες (Star Treck. Δάνεισε τη φωνή του στο τραγούδι Keep Talking των Pink Floyd (https://www.youtube.com/watch?v=rwpSRtvlUIw) και συμμετείχε -με προβολή μαγνητοσκοπημένου βίντεο- στην τελευταία παραστάση των Monty Pythons του 2014.

Η ευφυΐα του, η τεχνολογία και η εσωτερική του δύναμη τον βοήθησαν να ξεπεράσει τα εμπόδια της ασθένειας του και να καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες.

Μία απόδειξη της αίσθησης του χιούμορ του κυριαρχεί στο «κβαντικό σκάκι» https://www.youtube.com/watch?v=Hi0BzqV_b44

Και φυσικά αναφέρεται στο βίντεο του Νόησις σχετικά με τις μελανές οπές

https://www.noesis.edu.gr/.../%CE%BC%CE%B1%CF%8D%CF.../...

και για το big bang

https://www.youtube.com/watch?v=Pn5mILpPt_s

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 11 Ιανουάριος 2021 18:21  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ

Διαφήμιση

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1941

Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση με αεριωθούμενο αεροπλάνο.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου