Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ

Σαν σήμερα 20 Νοεμβρίου 1602 - Ημισφαίρια του Μαγδεμμβούργου

E-mail Εκτύπωση PDF

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

 

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΝΟΗΣΙΣ

Γεννιέται ο Otto von Guericke, επιστήμονας, εφευρέτης και πολιτικός στο Magdeburg. Η οικογένεια του ανήκει στην υψηλή τάξη της πόλης με ενεργό συμμετοχή στα κοινά. Ο Otto φοιτά στα καλύτερα Πανεπιστήμια της εποχής και επιστρέφει στην πόλη του (1626), όπου συμμετέχει στο διοικητικό της συμβούλιο.

Την ίδια εποχή μαίνεται ο τριακονταετής πόλεμος (1618 -1648) που οδηγεί στην ολοκληρωτική καταστροφή του Magdeburg (1631). Ο Otto καταφέρνει να διαφύγει εγκαίρως αλλά έχει χάσει όλη την περιουσία του. Χάρη στην εκπαίδευση του αναλαμβάνει την ανοικοδόμηση της πόλης. Ο ίδιος ιδρύει ποτοποιία για να ενισχύσει τα προσωπικά του έσοδα αλλά και της πόλης. Το 1646 εκλέγεται Burgomeister της πόλης. Λόγω του αξιώματος του έρχεται σε επαφή με πολλές σημαντικές προσωπικότητες της εποχής.

Παράλληλα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην επιστήμη, όπου το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στο πείραμα του Torricelli, το πρώτο που πέτυχε τη δημιουργία κενού αέρος. Την εποχή εκείνη επικρατούσε η Αριστοτέλεια ιδέα ότι η φύση απεχθάνεται το κενό, άρα είναι αδύνατη η δημιουργία του. Ο Otto πειραματίζεται με την πυροσβεστική αντλία της εποχής, και επινοεί μία διαφορετική εκδοχή με την οποία αφαιρεί τον αέρα από το εσωτερικό δύο μεταλλικών ημισφαίριων ίδιας διαμέτρου. Παρατηρεί ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να χωρίσει τα δύο ημισφαίρια, ενώ αν διοχετευτεί αέρας στο εσωτερικό τους χωρίζουν αμέσως. Σωστά θεωρεί ότι ο αέρας που βρίσκεται έξω από τα ημισφαίρια τα πιέζει ώστε να παραμένουν ενωμένα μεταξύ τους.

Καθώς συναντά διάφορα υψηλά πολιτικά πρόσωπα δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τα επιστημονικά του επιτεύγματα για τα εντυπωσιάσει. Έτσι το 1654 χρησιμοποιεί 30 άλογα χωρισμένα σε δύο ομάδες των 15 για να χωρίσουν τα δύο ημισφαίρια από χαλκό διαμέτρου 50 cm, μπροστά στον αυτοκράτορα Ferdinand III. Την ίδια επίδειξη ή διαφορετικές εκδοχές της επαναλαμβάνει αρκετές φορές. Το ενδιαφέρον του για το πείραμα του Torricelli όμως δεν σταματά στη δημιουργία κενού. Παρατηρεί ότι το ύψος της στήλης του υδραργύρου δεν είναι σταθερό και μάλιστα το συνδέει με τα καιρικά φαινόμενα. Έτσι χρησιμοποιεί πρώτος τον σωλήνα Torricelli ως βαρόμετρο και μετεωρολογικό όργανο.

Επηρεασμένος από τον Gilbert και την Terrella του, προσπαθεί να φτιάξει ομοίωμα της Γης. Στην πραγματικότητα κατασκευάζει την πρώτη ηλεκτροστατική γεννήτρια δηλαδή μία σφαίρα από θείο που μπορεί να περιστρέφεται ενώ εφάπτεται σε διάφορα υλικά. Λόγω τριβής εμφανίζονται ηλεκτροστατικά φαινόμενο όπως σπινθήρες και ελκτικές δυνάμεις σε ελαφρά σώματα. Ο Otto συλλαμβάνει την ιδέα της «δράσης από απόσταση» καθώς τα αντικείμενα που έλκονται από τη σφαίρα δεν την ακουμπούν.

Η αντλία κενού του θα χρησιμοποιηθεί από τον Boyle και θα συμβάλλει στην ανακάλυψη των νόμων των αερίων, το βαρόμετρο χρησιμοποιείται ευρέως για την πρόγνωση του καιρού, και η επίδειξη με τα ημισφαίρια του θεωρείται από τις πιο εντυπωσιακές στην ιστορία της επιστήμης.

Τα ημισφαίρια του και η αντλία του εκτίθενται στο Deutsches Museum στο Μόναχο. Για πολλά χρόνια όμως παρόμοια ημισφαίρια χρησιμοποιήθηκαν για εκπαιδευτικούς σκοπούς όπως αυτά της συλλογής του Νόησις.

http://archive.noesis.edu.gr/.../handle/11609/001-01355.html

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 20 Νοέμβριος 2020 13:02  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ

Διαφήμιση

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1900

Εντοπίζεται το αίτιο του κίτρινου πυρετού.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου