Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ

MICROSOFT: ΟΤΑΝ Ο ΜΠΙΛ ΓΚΕΙΤΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛ ΑΛΕΝ ΕΣΤΗΝΑΝ ΤΟΝ ΚΟΛΟΣΣΟ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

E-mail Εκτύπωση PDF

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 29.11.2020

Πασχάλης Γαγάνης

Το ημερολόγιο έγραφε 26 Νοεμβρίου 1976, όταν στα καταστατικά της πολιτείας Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, κατοχυρώθηκε η εμπορική ονομασία «Microsoft», ως το όνομα μιας νεοσύστατης εταιρείας, ιδρυτές της οποίας ήταν δύο νεαροί επιχειρηματίες που είχαν ήδη παρατήσει τις σπουδές τους. Ο λόγος για τον 21χρονο Μπιλ Γκέιτς και τον 23χρονο Πολ Άλεν. Ύστερα από 44 χρόνια, εκατοντάδες καινοτόμες ιδέες για προϊόντα τεχνολογίας, μεγάλες αναταράξεις και φυσικά δισεκατομμύρια γραμμές σε κώδικα, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι εκείνη η εταιρεία έμελλε να αλλάξει τον κόσμο.

Το κοινό ταξίδι των δύο ιδρυτών της εταιρείας είχε ξεκινήσει από αρκετά χρόνια πριν, όταν φοιτούσαν στο ίδιο σχολείο αρρένων, το φημισμένο Lakeside του Σιάτλ. Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Πολ Άλεν έγιναν αχώριστοι φίλοι καθώς τους ένωνε το πάθος και ο ενθουσιασμός τους για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σύμφωνα με το wired, οι δυο τους έμαθαν προγραμματισμό διαβάζοντας ένα εγχειρίδιο.  Όσο ήταν ακόμα μαθητές, ο Γκέιτς και ο Άλεν έκαναν την πρώτη τους εμπορική συμφωνία, με την εταιρεία Computer Center Corporation. Εκείνοι ανακάλυπταν προβλήματα στο λογισμικό του υπολογιστή PDP-10, τον οποίο κατασκεύαζε η εταιρεία και σε αντάλλαγμα θα έπαιρναν περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη!

 

popular-electronics.png

Το εξώφυλλο του περιοδικού «Popular Electronics» που ενέπνευσε τους Γκέις και Άλλεν (youtube)

 

altair8800.png

Ο υπολογιστής Altair 8800 (youtube)

Πώς πήρε το όνομά της

Έπειτα από τα σχολικά χρόνια οι δύο φίλοι χώρισαν για λίγο καιρό. Ο μεγαλύτερος Άλεν ξεκίνησε να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας Ουάσιγκτον, το οποίο όμως παράτησε δύο χρόνια αργότερα για να δουλέψει ως προγραμματιστής στη Βοστώνη. Εκεί, ξαναβρήκε τον Γκέιτς, που εντωμεταξύ, είχε ξεκινήσει να σπουδάζει στο Harvard. Ο Άλεν τον έπεισε να αφήσει στην άκρη τις σπουδές του και να ιδρύσουν μαζί μια εταιρεία.

Τον Ιανουάριο του 1975, ο Πολ Άλεν είδε στο εξώφυλλο του περιοδικού Popular Electronics, μια φωτογραφία του υπολογιστή Altair 8800 τον οποίο κατασκεύασε η εταιρεία MITS, με έδρα την Αλμπουκέρκη στο Νέο Μεξικό. Δίπλα στην εικόνα του υπολογιστή το εξώφυλλο έγραφε: «Το πρώτο  κουτί μικροϋπολογιστή στον κόσμο που μπορεί να ανταγωνιστεί τα εμπορικά μοντέλα».

Λίγες ημέρες αργότερα, οι δύο νεαροί κάλεσαν την MITS και ανέλαβαν να αναπτύξουν την γλώσσα προγραμματισμού του υπολογιστή. Η συμφωνία θα τους επέφερε 3.00 δολάρια άμεσα, ενώ τα  ποσοστά επί των δικαιωμάτων θα μπορούσαν να τους αποφέρουν έως και 180.000 δολάρια. Με τα χρήματα που έλαβαν, ίδρυσαν την δική τους εταιρεία στις 4 Απριλίου του 1975, έχοντας μόλις 6 άτομα προσωπικό και CEO τον Μπιλ Γκέιτς.

Παρόλο, που η πρώτη επίσημη καταγεγραμμένη αναφορά  στο όνομα «Microsoft» ανιχνεύεται σε ένα γράμμα του Γκέιτς προς τον Άλλεν, το οποίο συντάχθηκε στις 29 Ιουνίου του 1975, η ιδέα του ονόματος ανήκει στον Άλεν. Συγκεκριμένα αποτελεί μια σύνθεση των πρώτων συνθετικών από τις λέξεις «microcomputer» (μικροϋπολογιστής) και «software» (λογισμικό). Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του κειμένου, η ονοματοδοσία Microsoft επισημοποιήθηκε πριν από 44 χρόνια, στις 26 Νοεμβρίου 1976.

 

microsoft_-_first11.png


Οι πρώτοι 11 εργαζόμενοι της Microsoft (youtube)
Από πάνω αριστερά προς τα δεξιά: Steve Wood, Bob Wallace & Jim Lane
Επόμενη σειρά: Bob O'Rear, Bob Greenburg, Marc McDonald & Gordon Letwin
Κάτω σειρά: Bill Gates, Andrea Lewis, Marla Wood & Paul Allen

 


 

 

Η πορεία προς την κορυφή - Οι σημαντικότεροι σταθμοί

Το 1976 η νεοσύστατη εταιρεία των Γκέιτς και Άλεν κλείνει τη χρονιά με έσοδα 22.496 δολάρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Είναι το πρώτο βήμα προς την απόλυτη κυριαρχία η οποία δεν θα αργήσει να έρθει.

  • Τον Ιανουάριο του 1977 ο Γκέιτς παρατάει επίσημα το Harvard και τα γραφεία της Microsoft μεταφέρονται στην Αλμπουκέρκη της πολιτείας Νέο Μεξικό, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της MITS
  • Τον Αύγουστο του 1977 η εταιρεία ανοίγει το πρώτο της γραφείο στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Τόκιο
  • Τον Δεκέμβριο του 1978 η Microsoft κλείνει για πρώτη φορά ένα έτος με έσοδα πάνω από 1 εκατ. δολάρια
  • Τον Ιανουάριο του 1979 η Microsoft μεταφέρεται ξανά, αυτή τη φορά στο Μπέλβιου της πολιτείας Ουάσινγκτον (κοντά στο Σιάτλ)
  • Στις 28 Αυγούστου 1980 ο Γκέιτς υπογράφει συμφωνία με την IBM, προκειμένου να αναπτύξει το λογισμικό των υπολογιστών της εταιρείας. Αγοράζει για 50.000 δολάρια το λειτουργικό QDOS, το βελτιώνει και το εκχωρεί στην IBM. Στις 12 Αυγούστου του 1981 η IBM παρουσιάζει το πρώτο PC στον πλανήτη, το οποίο τρέχει το DOS της Microsoft.

οι ταραχώδεις σχΟέσεις Γκέιτς - Άλλεν

Καθώς τα έσοδα της Microsoft αυξάνονταν και η εταιρεία μεταμορφωνόταν σε κολοσσό, στον τομέα της τεχνολογίας, φάνηκε ότι οι δύο συνιδρυτές της είχαν αναπτύξει διαφορετικές φιλοσοφίες. Γκέιτς και Άλλεν είχαν διαφωνίες σε καθημερινή βάση ενώ προέκυψαν και ζητήματα για τα ποσοστά της εταιρείας. Επιπλέον, τεταμένες ήταν και οι σχέσεις του Άλεν με τον τρίτο ισχυρό άνδρα της Microsoft, τον Στιβ Μπάλμερ, ο οποίος ύστερα από χρόνια διαδέχθηκε τον Γκέιτς στη θέση του CEO (από το 2000 έως το 2014).

Όπως έγραψε ο ίδιος ο Αλεν στο βιβλίο του με τίτλο «Idea Man: A Memoir by the Cofounder of Microsoft», ο Γκέιτς του ζήτησε να του δώσει ένα μέρος από το μερίδιό του, διότι «έκανε περισσότερη δουλειά στην εταιρεία», και «είχε κάνει σχεδόν τα πάντα στην BASIC». Αρχικά, ο Άλλεν συμφώνησε να μοιραστεί το μερίδιο σε 60 - 40 υπέρ του Γκέιτς, το οποίο στη συνέχεια μετατράπηκε σε 64-36. Ωστόσο, ο Άλεν αρνήθηκε να πουλήσει όλο του το μερίδιο στον Γκέιτς, μια απόφαση που τον έκανε δισεκατομμυριούχο εν μία νυκτί, όταν η μετοχή της εταιρείας μπήκε στο χρηματιστήριο το 1986.

Το 1982 ο Αλεν έμαθε ότι πάσχει από λέμφωμα Χότζκιν, ένα σπάνιο είδος καρκίνου στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αναγκαστικά υποβλήθηκε σε ακτινοθεραπεία και σε μεταμόσχευση μυελού των οστών και έναν χρόνο αργότερα σταμάτησε να εργάζεται στη Microsoft, παρέμεινε όμως στο διοικητικό συμβούλιο έως το 2000. Οι σχέσεις των δύο ανδρών εξομαλύνθηκαν με το πέρασμα των χρόνων και μάλιστα έκαναν μαζί και ορισμένες σημαντικές δωρεές. Τελικά, ο Πολ Άλεν έφυγε από τη ζωή στις 15 Οκτωβρίου του 2018 εξαιτίας της ασθένειάς του.

Τα προϊόντα της Microsoft που έγραψαν ιστορία

Τα τελευταία 45 χρόνια η Microsoft αναπτύσσει, κατασκευάζει και υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και προγραμμάτων, πολλά από τα οποία θεωρούνται πλέον απαραίτητα εργαλεία στην καθημερινότητα 1,2 δισ. ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη (σύμφωνα με την εταιρεία). Ορισμένα από τα πιο διαδεδομένα είναι τα παρακάτω:

Λειτουργικά συστήματα: Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, το πρώτο εξαιρετικά επιτυχημένο λειτουργικό σύστημα της Microsoft ηταν το MS-DOS, το οποίο αναπτύχθηκε για την IBM. Έκτοτε, η εταιρεία αναπτύσσει συνεχώς λογισμικά απαραίτητα για την λειτουργία των συσκευών τους.

Ποντίκι: Η Microsoft κυκλοφόρησε το πρώτο ποντίκι για Η/Υ στις 2 Μαΐου του 1983.

Windows: Η ναυαρχίδα και το κορυφαίο επίτευγμα της Microsoft. Μέχρι και σήμερα αποτελεί το πιο διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα για Η/Υ. Κυκλοφόρησε το 1986 και έκανε τον Γκέιτς έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Microsoft Office: Το 1989 η εταιρεία δημιούργησε ορισμένα προγράμματα τα οποία έγιναν απαραίτητα για κάθε χρήστη που ήθελε να εργαστεί μέσω υπολογιστή. Σήμερα, το Office περιλαμβάνει το Word, το Excel, το Powerpoint, το Outlook κ.α

Internet Explorer: Το 1995 η Microsoft δημιούργησε έναν browser που άφηνε τον χρήστη να πραγματοποιεί πλοήγηση στον «αχαρτογράφητο» τότε κόσμο του Internet.

Xbox: Το 2001 η Microsoft μπήκε δυνατά στον κόσμο των παιχνιδομηχανών για να αντιμετωπίσει το Playstation της Sony αλλά και τις κονσόλες της Nintendo. Το Xbox σταδιακά απέκτησε χιλιάδες «πιστούς» φίλους σε όλο τον κόσμο και μάλιστα προσφάτως κυκλοφόρησαν οι νέες κονσόλες Xbox Series X και Series S

Εφαρμογές: Σταδιακά η Microsoft επένδυσε σε ορισμένες πολύ επιτυχημένες εφαρμογές - εργαλεία όπως το Skype και το LinkedIn αλλά και το OneDrive.

Κινητά τηλέφωνα: Μετά την εξαγορά της Nokia τον Σεπτέμβριο του  2013, η Microsoft μπήκε δυναμικά στην αγορά των smartphones, χωρίς όμως την αναμενόμενη επιτυχία.

Η Microsoft σήμερα

Τον Απρίλιο του 2019, η Microsoft έγινε η τρίτη αμερικανική εταιρεία που ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση το 1 τρισ. δολάρια μετά την Apple και την Amazon. Επικεφαλής της εταιρείας από τη θέση του CEO είναι από το 2014 ο Αμερικανοϊνδός Σάτια Ναντέλα.

Στις 13 Μαρτίου του 2020 ο Μπιλ Γκέιτς αποχώρησε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Microsoft για να αφιερωθεί στο φιλανθρωπικό ίδρυμα το οποίο δημιούργησε μαζί με τη σύζυγό του Melinda Gates. Ωστόσο, η αυτοκρατορία της Microsoft και μερικές ακόμα επενδύσεις του, τού επιτρέπουν να βρίσκεται σταθερά, ανάμεσα στους 3 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Επιμέλεια: Πασχάλης Γαγάνης

https://www.ethnos.gr/tehnologia/135191_microsoft-otan-o-mpil-gkeits-kai-o-pol-alen-estinan-ton-kolosso-toy-aiona

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 11 Δεκέμβριος 2020 14:28  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ

Διαφήμιση

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1954

Το αντισυλληπτικό χάπι αποδεικνύεται αποτελεσματικό.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου