Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Σαν σήμερα γεννιέται ο Karl Benz το 1844, ο πατέρας του αυτοκινήτου.

E-mail Εκτύπωση PDF

25 Νοεμβρίου 2020.

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΚΔΕΜΤ - ΝΟΗΣΙΣ

Ο πατέρας του πεθαίνει όταν ο Karl είναι μόλις 2 χρονών. Η μητέρα του, αν και είναι στα όρια της φτώχιας, καταφέρνει να του εξασφαλίσει μία επαρκή μόρφωση. Ο Karl είναι πολύ ευφυής και από νωρίς ξεχωρίζει στο σχολείο. Σε ηλικία 15 χρονών φοιτά στο University of Karlsruhe από όπου παίρνει πτυχίο μηχανικού (mechanical engineering) σε ηλικία 19 χρονών.

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: αυτοκίνητο και υπαίθριες δραστηριότητες

 

Στη συνέχεια προσπαθεί να βρει δουλειά σε διάφορους τομείς, αλλά δεν φαίνεται να τα καταφέρνει. Τον Δεκέμβριο του 1879 τελειοποιεί τον πρώτο του δίχρονο κινητήρα εσωτερικής καύσης, όμως η αντίστοιχη πατέντα επικυρώνεται τον Ιούνιο του 1880. Μάλιστα δεν σχεδίασε απλά έναν κινητήρα αλλά εφηύρε και όλα τα επιμέρους μέρη που στηρίζουν τη λειτουργία του: την ανάφλεξη με σπινθήρα με μπαταρία, το μπουζί, το καρμπυρατέρ, τον συμπλέκτη, την αλλαγή ταχυτήτων και το ψυγείο νερού.

Το 1883 εργάζεται στο εργοστάσιο κατασκευής και επιδιόρθωσης ποδηλάτων των Max Rose και Friedrich Wilhelm E?linger. Μαζί τους ιδρύει την Benz and Cie και συνεχίζει την κατασκευή κινητήρων. Τώρα προσπαθεί να πραγματοποιήσει το όνειρο του, την κατασκευή ενός οχήματος που να κινείται χωρίς την ενέργεια των αλόγων. Ένα όχημα που να κινείται από μόνο του, ένα αυτοκίνητο.

Το 1886 εγκρίνεται η πατέντα του για το πρώτο αυτοκίνητο, όπου έχει σχεδιάσει όλο το όχημα στην πιο μικρή λεπτομέρεια: ρόδες, αμάξωμα, κινητήρας, σύστημα μετάδοσης της κίνησης, τιμόνι, κλπ. Το όνομα που του έδωσε ήταν Benz Patent Motorwagen.

Δίκαια θεωρείται ο πατέρας του αυτοκινήτου, καθώς δεν περιορίστηκε μόνο στον κινητήρα αλλά σε ολόκληρο το όχημα. Βέβαια η πρώτη δημόσια επίδειξη ήταν καταστροφική καθώς το όχημα δεν μπόρεσε να στρίψει και έπεσε σε έναν τοίχο.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 27 Νοέμβριος 2020 12:13 Περισσoτερα...
 

Το Μουσείο Μπενάκη εκπέμπει SOS

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Την φετινή δύσκολη χρονιά, η εκστρατεία συγκέντρωσης πόρων δεν έχει στόχο τη στήριξη μιας συγκεκριμένης δράσης, αλλά τη λειτουργία του ίδιου του μουσείου (φωτ. ΣΤΑΘΗΣ ΓΑΛΑΖΟΥΛΑΣ).

Την φετινή δύσκολη χρονιά, η εκστρατεία συγκέντρωσης πόρων δεν έχει στόχο τη στήριξη μιας συγκεκριμένης δράσης, αλλά τη λειτουργία του ίδιου του μουσείου (φωτ. ΣΤΑΘΗΣ ΓΑΛΑΖΟΥΛΑΣ)

 

Σάκης Ιωαννίδης

26.11.2020

Με ευθεία απειλή της βιωσιμότητάς του βρίσκεται αντιμέτωπο το Μουσείο Μπενάκη εάν δεν επανέλθει γρήγορα στην κανονική του λειτουργία. Η πανδημία κρατάει το μουσείο κλειστό συνολικά τέσσερις μήνες και από κάθε μήνα χάνονται έσοδα της τάξης των 400.000 ευρώ. Οπως επισημαίνει ο διευθυντής πόρων και ανάπτυξης του μουσείου, Νίκος Τριβουλίδης, εάν δεν αλλάξει κάτι τον Δεκέμβριο, το ταμείο του Μπενάκη θα έχει απολέσει έσοδα περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ. «Με αυτή την έννοια, όπως πολλοί άλλοι τομείς της κοινωνίας, ναι, έχουμε πρόβλημα. Αντιμετωπίζουμε αυτή την έκτακτη κατάσταση», σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει πως «εάν αυτό συνεχιστεί για πολύ καιρό, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος».

Η πολιτεία ενισχύει τον προϋπολογισμό του μουσείου σε ποσοστό 20%-25%, που με ορισμένες έκτακτες επιχορηγήσεις μπορεί να φτάσει το 30%. Το υπόλοιπο όμως προέρχεται από τη δραστηριότητα του μουσείου (πωλητήριο, εισιτήρια, χορηγικές δράσεις), η οποία λόγω της πανδημίας έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση. Κατά συνέπεια, το οικονομικό πρόγραμμα εξυγίανσης του μουσείου έχει εκτροχιαστεί και το 1/3 των εργαζομένων έχει μπει σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας. Γι? αυτό και φέτος η εκστρατεία συγκέντρωσης πόρων του μουσείου, που ξεκίνησε πριν από δύο ημέρες, δεν έχει στόχο τη στήριξη μιας συγκεκριμένης δράσης αλλά τη λειτουργία του ίδιου του μουσείου. «Οι συνθήκες είναι κρίσιμες», αναφέρει στο μήνυμά της η πρόεδρος του μουσείου, Ειρήνη Γερουλάνου. Τα πρώτα μηνύματα ανταπόκρισης του κόσμου, πάντως, στις δύο ημέρες της εκστρατείας είναι αρκετά ενθαρρυντικά.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 26 Νοέμβριος 2020 16:22 Περισσoτερα...
 

Change 7e 5 : Εκτοξεύθηκε προς τη Σελήνη η ιστορική ρομποτική αποστολή της Κίνας

E-mail Εκτύπωση PDF

Έχουν περάσει 44 χρόνια από τότε που η ανθρωπότητα έφερε δείγματα από το φεγγάρι. Η τελευταία φορά ήταν το 1976 από τη σοβιετική αποστολή Luna 24 (170 γραμμάρια), ενώ είχαν προηγηθεί οι Αμερικανοί με τις αποστολές «Απόλλων» της NASA

in.gr

24 Νοεμβρίου 2020

Έχουν περάσει 44 χρόνια από τότε που η ανθρωπότητα έφερε δείγματα από το φεγγάρι. Η τελευταία φορά ήταν το 1976 από τη σοβιετική αποστολή Luna 24 (170 γραμμάρια), ενώ είχαν προηγηθεί οι Αμερικανοί με τις αποστολές «Απόλλων» της NASA. Τώρα, η Κίνα μόλις εκτόξευσε το ρομποτικό σκάφος Chang?e 5 με στόχο να φέρει στη Γη ξανά σεληνιακά δείγματα και να γίνει έτσι η τρίτη χώρα που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο μετά τη Ρωσία/ΕΣΣΔ και τις ΗΠΑ.

Η εκτόξευση με τον μεγαλύτερο κινεζικό πύραυλο Long March 5 έγινε το βράδυ της Δευτέρας (λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) από το διαστημικό κέντρο Γουεντσάνγκ στην επαρχία Χαϊνάν, όπως ανακοίνωσε η κινεζική διαστημική υπηρεσία (CNSA). Αν όλα πάνε καλά, το βάρους 8.200 κιλών σκάφος θα φέρει τα δείγματα στη Γη στα μέσα Δεκεμβρίου.

 

https://www.youtube.com/watch?v=vppYWohS67I&feature=emb_logo

To Chang?e προγραμματίζεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη στις 28 Νοεμβρίου και μετά θα στείλει στο φεγγάρι δύο διαστημοσυσκευές, μία στατική για να συλλέξει τα δείγματα και μία για να τα ανεβάσει στο σκάφος. Η λήψη των δειγμάτων θα γίνει από μια περιοχή στην τεράστια ηφαιστειακή πεδιάδα Oceanus Procellarum (Ωκεανός των Καταιγίδων), η οποία εν μέρει είχε εξερευνηθεί από προηγούμενες αποστολές.

Θα επιδιωχθεί η συλλογή δείγματος βάρους δύο κιλών από βάθος έως δύο μέτρων με τη βοήθεια ειδικού τρυπανιού. Η εργασία αυτή θα διαρκέσει το πολύ μία σεληνιακή μέρα, δεδομένου ότι η διαστημοσυσκευή θα τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, όταν πέσει η νύχτα στη Σελήνη.

Το σημείο λήψης των δειγμάτων, με την ονομασία Mons Rumker, εκτιμάται ότι έχει πετρώματα ηλικίας «μόνο» 1,2 δισεκατομμυρίων ετών. Τα βάρους συνολικά 382 κιλών σεληνιακά δείγματα που είχαν φέρει οι αποστολές «Απόλλων» της NASA μεταξύ 1969-1972 ήtαν πολύ παλαιότερα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 24 Νοέμβριος 2020 14:12 Περισσoτερα...
 

Μια επιστολή από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν στην κόρη του: για την καθολική δύναμη της αγάπης

E-mail Εκτύπωση PDF

 

08/08/2020 13:00

 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η κόρη του Αϊνστάιν, Lieserl δώρισε 1.400 επιστολές, που γράφτηκαν από τον πατέρα της, στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, με εντολή να μην δημοσιεύσουν το περιεχόμενό τους, μέχρι δύο δεκαετίες μετά το θάνατό του. Αυτή η επιστολή είναι μία από αυτές.

«Όταν πρότεινα τη θεωρία της σχετικότητας, ελάχιστοι με κατάλαβαν, και αυτό που θα αποκαλύψω τώρα θα συγκρουστεί με την παρανόηση και την προκατάληψη του κόσμου.

Σου ζητώ να φυλάξεις τα γράμματα για όσο διάστημα χρειαστεί, χρόνια, δεκαετίες, έως ότου η κοινωνία είναι αρκετά προηγμένη για να δεχτεί αυτό που θα εξηγήσω παρακάτω.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 23 Νοέμβριος 2020 13:55 Περισσoτερα...
 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΗΣΙΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ VIDEOS

E-mail Εκτύπωση PDF

Στελίνα Μαργαριτίδου

 

 

Η ομορφιά της βαρύτητας, η χρησιμότητα του γυροσκοπίου, ο ξεχασμένος εφευρέτης, απλές μηχανές, είναι τα πρώτα videos που διακρίθηκαν στον  διαγωνισμό δημιουργίας εκπαιδευτικού video, που διοργάνωσε το ΝΟΗΣΙΣ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Erasmus+ Science Inspired.

Τα videos που δημιουργήθηκαν ήταν εννέα στο σύνολό τους. Από  αυτά τα επτά  ήταν αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας και δύο, ατομικής. Οι μαθητές γυμνασίου που συμμετείχαν στον διαγωνισμό - ηλικίας από 12 έως 14 ετών-  σε περίοδο πανδημίας και γενικού απαγορευτικού, αξιοποίησαν τις σύγχρονες τεχνολογίες για να θέσουν ερωτήματα και θέματα που αφορούν την επιστήμη και να διερευνήσουν την επίδρασή της στην καθημερινότητά μας, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως η εκπαίδευση είναι μια διαρκής διαδικασία που δεν αναστέλλεται, ούτε αναβάλλεται.

Η αξιολόγηση των videos πραγματοποιήθηκε από τριμελή επιτροπή, η οποία συνεκτιμώντας την εκπαιδευτική αξία και επιστημονική ορθότητα, την επάρκεια από τεχνικής άποψης και την καλλιτεχνική αξία του τελικού προϊόντος, προχώρησε σε βαθμολόγηση των συμμετοχών, η οποία ανέδειξε την τελική κατάταξη.

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 21 Νοέμβριος 2020 12:24 Περισσoτερα...
 


Σελίδα 1 από 203

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ

Διαφήμιση

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1970

Πραγματοποιείται ομαλή προσεδάφιση στον πλανήτη Αφροδίτη.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου