Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ 3 Μαρτίου 1847 ? 2 Αυγούστου 1922

E-mail Εκτύπωση PDF

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

 

Ο Alexander Graham Bell γεννήθηκε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Ο πατέρας, ο θείος και ο παππούς του ήταν πρωτοπόροι στην διδασκαλία της ομιλίας σε άτομα με προβλήματα ακοής. Οι άνθρωποι που εκ γενετής δεν μπορούν να ακούσουν, δεν μπορούν ούτε και να μιλήσουν ή να διορθώσουν την άρθρωση και την προφορά τους. Οι Bell είχαν αναπτύξει μία πρωτοποριακή μέθοδο, «τον ορατό λόγο» (visible speech), όπου με εικόνες έδειχναν σε ποια θέση πρέπει να βρίσκονται τα όργανα της στοματικής κοιλότητας για να μπορούν να προφέρουν τους διάφορους φθόγγους. Επίσης, έδιναν μεγάλη σημασία στην ανάγνωση των χειλιών. Η μέθοδος τους ήταν πολύ αποτελεσματική.

Ο Αλεξάντερ από μικρή ηλικία εκτίμησε το έργο του πατέρα του, καθώς σε ηλικία 12 χρονών παρατήρησε ότι η μητέρα του είχε αρχίσει να χάνει την ακοή της. Γενικά ήταν ένας νέος με μεγάλη περιέργεια για τον κόσμο και για την τέχνη. Είχε καταφέρει να μάθει να παίζει μόνος του πιάνο, αλλά και να διασκεδάζει την οικογένεια του με δικές του παραστάσεις ως εγγαστρίμυθος.

Το 1863 παρακολούθησε μαζί με τον πατέρα του, την παρουσίαση ενός «αυτόματου», ενός μηχανικού «ανθρώπου» που παρήγαγε ανθρώπινη φωνή, από τον Sir Charles Wheatstone, που βασιζόταν στο έργο του Baron Wolfgang von Kempelen. Ο Αλεξάντερ ενθουσιάστηκε και προσπάθησε, μαζί με τον αδελφό του, να κατασκευάσει ένα αντίστοιχο «αυτόματο». Μάλιστα αγόρασε και μελέτησε το βιβλίο του von Kempelen -στα Γερμανικά, χωρίς να γνωρίζει τη γλώσσα! Τελικά κατάφερε να φτιάξει μία κατασκευή που έμοιαζε με ανθρώπινο κεφάλι και έλεγε «μαμά».

Τα πειράματα του με τον ήχο δεν σταμάτησαν. Σειρά είχαν τα διάφορα διαπασών χάρη στα οποία εξοικειώθηκε με το φαινόμενο του συντονισμού και τη διάδοση του ήχου. Στην ηλικία των 19 χρονών, έγραψε μία αναφορά με τα συμπεράσματα των πειραμάτων του, και την έστειλε στον Alexander Ellis, φιλόλογο και συνάδελφο του πατέρα του. Ο Ellis παρατήρησε ότι τα πειράματα του μοιάζουν με τις εργασίες του Hermann von Helmholtz και του συνέστησε το αντίστοιχο βιβλίο. Μελετώντας το, αν και με πολλές δυσκολίες λόγω της γαλλικής έκδοσης, ο Bell συνειδητοποίησε ότι ο ηλεκτρισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μετάδοση του ήχου. Έπρεπε να μελετήσει τη σχέση ήχου και ηλεκτρισμού. Έτσι προετοιμάζεται για να συνεχίσει τις σπουδές του στο University College του Λονδίνου.

Το 1870 ο Alexander χάνει τους δύο αδελφούς του από φυματίωση. Οι γονείς του αποφασίζουν να μετακομίσουν στον Καναδά μακριά από το νοσηρό κλίμα της Αγγλίας. Εκεί αγοράζουν μία μεγάλη φάρμα και ο Alexander μετατρέπει ένα οίκημα, που προοριζόταν για τα άλογα, σε εργαστήριο. Τις νύχτες συνεχίζει τα πειράματα του αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά τον πατέρα του στη διδασκαλία της ομιλίας και της άρθρωσης σε παιδιά με δυσκολία στην ακοή. Σύμφωνα με μία από τις μαθήτριες του (Helen Keller) «ο Bell αφιέρωσε τη ζωή του στην εξάλειψη της απάνθρωπης σιωπής που αποξενώνει τους ανθρώπους». Η φήμη του ως αποτελεσματικού δάσκαλου, τον βοηθά να αποκτήσει οικονομική υποστήριξη για τα πειράματα του, συνήθως από τους γονείς των μαθητών του. Μία από τις μαθήτριες του, η Mabel Gardiner Hubbard, θα γίνει η μελλοντική του σύζυγος.

Στο εργαστήριο του προσπαθεί να μεταδώσει ήχο μέσω του τηλεγραφικού δικτύου. Θεωρεί ότι έχει εφεύρει τον «αρμονικό τηλέγραφο» με τον οποίο μεταδίδονται διαφορετικές «μουσικές νότες». Σύντομα δημιουργεί το ?phonautograph?, μία μηχανή σαν πένα που αποτυπώνει τις δονήσεις λόγω των ηχητικών κυμάτων σε καπνισμένο γυαλί. Ο Bell πιστεύει ότι μπορεί να μετατρέψει τα ηχητικά κύματα σε μεταβολές του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης πιστεύει, ότι οι μεταβολές του ηλεκτρικού ρεύματος θα παράγουν διαφορετικούς ήχους, καθώς θα προκαλούν συντονισμό στα πολλαπλά μεταλλικά καλάμια (σαν τις χορδές μιας άρπας) που χρησιμοποιεί.

Την ίδια εποχή παρόμοιες έρευνες κάνουν ο Ιταλός Antonio Meucci και ο Elisha Gray. Επιπλέον, το τηλεγραφικό δίκτυο της Western Union είναι υπερφορτωμένο και η διοίκηση του ψάχνει ένα τρόπο αποστολής πολλαπλών μηνυμάτων. Ο Bell δηλώνει ότι ερευνά τη μετάδοση ομιλίας μέσω του τηλεγραφικού δικτύου και προσελκύει το ενδιαφέρον του προέδρου William Orton της Western Union.

Όμως ο Bell γνωρίζει ότι οι ελλιπείς του γνώσεις στον ηλεκτρισμό τον εμποδίζουν να προχωρήσει στις έρευνες του. Εντελώς τυχαία, το 1874, σε ένα κατάστημα ηλεκτρικών, συναντά τον Thomas Watson, έναν έμπειρο ηλεκτρολόγο μηχανικό. Ο Bell τον προσλαμβάνει και αρχίζουν να εργάζονται στον «ακουστικό τηλέγραφο». Στις 7 Μαρτίου 1876 εγκρίνεται η πατέντα τους σχετικά με «τη μέθοδο και τη συσκευή που μπορεί να μεταδίδει ομιλία και ήχο μέσω του τηλεγραφικού δικτύου, με ηλεκτρικές μεταβολές παρόμοιες με τις δονήσεις του αέρα λόγω της ομιλίας ή του ήχου». Στις 10 Μαρτίου 1876, ο Bell λέει στη συσκευή του: «κ. Watson, ελάτε αμέσως, θέλω να σας δω». Ο Watson ακούει καθαρά τις λέξεις στο ακουστικό του, σε ένα απομακρυσμένο δωμάτιο. Στη συγκεκριμένη δοκιμή, χρησιμοποιήθηκε ένα διάφραγμα παρόμοιο με αυτό που περιγράφεται στην αίτηση πατέντας του Gray. Η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον Bell και στον Gray αλλά και στον Meucci θα κρατήσει για χρόνια. Φαίνεται ότι ποτέ δεν θα αποκαλυφθεί αν υπήρξε αλληλεπίδραση ανάμεσα τους.

Ο Bell συνέχισε να ασχολείται με τη βελτίωση του τηλεφώνου αλλά προχώρησε και σε νέες εφευρέσεις, όπως το ?photophone? που θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόδρομος της οπτικής ίνας, τη δημιουργία ενός ανιχνευτή μετάλλων, των τετραεδρικών αετών στην αεροπλοΐα, και άλλες. Διατέλεσε δεύτερος πρόεδρος του οργανισμού National Geographic Society.

Μια ματιά στη συλλογή τηλεφώνων του Νόησις

http://archive.noesis.edu.gr/repository/handle/?sid=56860

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 03 Μάρτιος 2021 14:21
 

Θανάσης Οικονόμου: Ο άνθρωπος που «βάφτισε» με ελληνικά ονόματα τον Αρη

E-mail Εκτύπωση PDF

Ποιος είναι ο συνεργάτης της NASA από την Πρέβεζα

Ο 84χρονος πανεπιστημιακός και συνεργάτης της NASA μιλάει στα «ΝΕΑ» για την περιπετειώδη πορεία του από τη Ζιάκα Γρεβενών μέχρι τις αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη


Θανάσης Οικονόμου: Ο άνθρωπος που «βάφτισε» με ελληνικά ονόματα τον Αρη | tanea.gr

 

TANEA Team 28 Φεβρουαρίου 2021

Είναι ο ...... νονός του πλανήτη Άρη και είναι Έλληνας. Είναι ο άνθρωπος χάρη στον οποίο η NASA «βάφτισε» περιοχές του Κόκκινου Πλανήτη με ελληνικά ονόματα, όπως Άγραφα, Καλαμπάκα, Ξάνθη και Τέμπη. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και συνεργάτης της NASA επί δεκαετίες, ο Θανάσης Οικονόμου έχει συμμετάσχει σε όλες τις αποστολές ρομποτικών ρόβερ στον Αρη από το 1997 ως το 2017, έχει κατασκευάσει όργανα που προσγειώθηκαν επιτυχώς στη Σελήνη τη δεκαετία του ?60, έχει μελετήσει τον Κρόνο και πλέον συνεργάζεται με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία για ένα νέο, φιλόδοξο, πλάνο: τις μελλοντικές αποστολές στον πλανήτη Αφροδίτη. Γεννημένος στην Ελλάδα και μεγαλωμένος στην Τσεχοσλοβακία ως παιδί του Εμφυλίου, κατάφερε να διαγράψει μια σπουδαία καριέρα στην Αμερική και να τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις. Σήμερα μιλάει στα «ΝΕΑ» με αφορμή την προσεδάφιση του «Preseverance» στον Αρη, ένα γεγονός που προκάλεσε παγκόσμιο ενθουσιασμό πριν από λίγες ημέρες.

Ο νυχτερινός ουρανός της δεκαετίας της ?40, όπως έλαμπε πάνω από το χωριό Ζιάκα στα Γρεβενά, ήταν η πρώτη εικόνα που τον έκανε να συλλογίζεται το Σύμπαν. Κι όμως, τα δύσκολα παιδικά χρόνια που έζησε, μια εποχή που σημαδεύθηκε από την Κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο, τον κράτησαν μακριά από τις σχολικές τάξεις. Ηταν ένας μικρός βοσκός που βοηθούσε την οικογένειά του, όταν βρέθηκε στην Τσεχοσλοβακία μαζί με άλλα παιδιά της Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Εκεί τελείωσε το σχολείο, σπούδασε Πυρηνική Φυσική αποφοιτώντας με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Πράγας και εργάστηκε σε ερευνητικά κέντρα μέχρι που μερικά χρόνια αργότερα δέχθηκε μια δελεαστική πρόταση από την Αμερική: μια θέση εργασίας στο Διαστημικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Σικάγου, όπου λίγο καιρό νωρίτερα είχε ξεκινήσει ερευνητικά προγράμματα η NASA. Ηταν η αρχή μιας επιτυχημένης πορείας που συνεχίζεται για περισσότερο από μισόν αιώνα. Κατά τη διάρκειά της συμμετείχε σε δεκάδες αποστολές της NASA, της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Ο ίδιος ανέπτυξε μια σχέση τόσο στενή με το Διάστημα που, όπως λέει, τον έκανε να χάσει τον «ρομαντισμό» του. «Οταν πλέον κοιτάζω το φεγγάρι, αυτό που βλέπω είναι απλώς τα τρία σημεία όπου βρίσκονται τα όργανα που έχω κατασκευάσει» εξηγεί.

Κι όμως, στην αρχή της σταδιοδρομίας του ο Θανάσης Οικονόμου δεν μπορούσε να φανταστεί πως μερικές δεκαετίες αργότερα θα έφτανε στο σημείο να γίνει ο Έλληνας «νονός» του Αρη. «Είναι αλήθεια πως διάφορα μέρη του Αρη έχουν ονομασίες από ελληνικά νησιά ή από άλλα μέρη της Ελλάδας. Και αυτό έγινε μετά από δική μου πρόταση» εξηγεί στα «ΝΕΑ». Ηταν τον Οκτώβριο του 2005, λίγο πριν από τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και ενώ το ρομποτικό ρόβερ «Spirit» βρισκόταν ήδη στον πλανήτη Αρη, όταν ο Θανάσης Οικονόμου πρότεινε στη NASA να δώσουν σε κάποιους από τους τομείς του Κόκκινου Πλανήτη ονόματα εμπνευσμένα από την αντίσταση του ελληνικού λαού κατά της γερμανικής κατοχής.

 


Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 02 Μάρτιος 2021 13:15 Περισσoτερα...
 

«Από την πλάκα και το κοντύλι στην οθόνη και το πληκτρολόγιο» - Επετειακή εκδήλωση

E-mail Εκτύπωση PDF

 

 

 

18/02/2021 17:48

Στελίνα Μαργαριτίδου

 

"Είναι τ' άρματά μου αυτά, τ' ακριβά, τ' αγαπητά: Το κοντύλι μου και η πλάκα, το βιβλίο μου στη σάκα", γράφει ο Τέλλος Άγρας για το "οπλοστάσιο" του μαθητή περασμένων εποχών.

Στους μαθητές και στη διαδικασία της εκπαίδευσης, αλλά και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν γι'  αυτήν ,από το 1821 έως σήμερα είναι αφιερωμένη η διαδικτυακή επετειακή εκδήλωση που διοργανώνει το Σάββατο 20 Μαρτίου, στις 10 το πρωί, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης A/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τα 1ο, 2ο, 2ο και 4ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ Κεντρικής Μακεδονίας και το ΝΟΗΣΙΣ.

Το θέμα της πρωτότυπης εκδήλωσης είναι: «Από την πλάκα και το κοντύλι στην οθόνη και το πληκτρολόγιο».

Σκοπός της διαδικτυακής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη συμμετοχή, είναι η ανάδειξη της πολύπλευρης και σημαντικής συνεισφοράς της εκπαίδευσης στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων και στη διαμόρφωση της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους.

Στην εκδήλωση, θα συμμετέχουν μαθητές όλων των βαθμίδων και τύπων των σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας με εργασίες που θα αναφέρονται μεταξύ άλλων στην εκπαίδευση, τις τεχνολογίες εκπαίδευσης, αλλά και τις εξέχουσες προσωπικότητες παιδείας και εκπαίδευσης στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της δράσης «από την πλάκα και το κοντύλι, στην οθόνη και το πληκτρολόγιο», από τις 26 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 25 Μαρτίου παρουσιάζονται από το ΝΟΗΣΙΣ, στην ιστοσελίδα του και στους λογαριασμού κοινωνικής δικτύωσης, μερικά χαρακτηριστικά μοντέλα γραφομηχανών που περιλαμβάνονται στη συλλογή του Μουσείου Τεχνολογίας του Ιδρύματος.

Τα 200 χρόνια από την παλιγγενεσία του έθνους το 21, είναι μια καλή αφορμή να θυμηθούμε στοιχεία και εργαλεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από τα οποία κληροδοτήθηκε ο πνευματικός πλούτος ενός πολιτισμού που παραμένει άσβεστος για περισσότερα από 3.000 χρόνια.

Ο υπολογιστής φαίνεται να κυριαρχεί σήμερα, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Η ομοιόμορφη γραφή, οι εύκολες ή και αυτόματες διορθώσεις, η άμεση αντιγραφή και μεταφορά των κειμένων μοιάζουν αυτονόητα για τους νέους, που δεν έχουν καν γνωρίσει το ενδιάμεσο στάδιο της γραφής με γραφομηχανή, με την οποία γράφτηκαν πολλά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, επιστημονικές εργασίες, δημοσιογραφικά άρθρα.

Οι γραφομηχανές, πρόδρομοι του σημερινού πληκτρολογίου, αποτέλεσαν σημαντικό επαγγελματικό, επιστημονικό, εκπαιδευτικό εργαλείο στα χέρια της ανθρωπότητας.

Μέσα από την παράλληλη αυτή δράση το ΝΟΗΣΙΣ αποκαλύπτει στο ευρύ κοινό την αξιόλογη συλλογή γραφομηχανών που διαθέτει και υπογραμμίζει άλλη μια φορά τη συμβολή του στη διάδοση της γνώσης, της επιστήμης, της εκπαίδευσης.

Για περισσότερα πατήστε του συνδέσμους:

https://www.noesis.edu.gr/apo-tin-plaka-prosklisi-gia-simmetoxi/

https://www.facebook.com/NoesisScienceCenter

https://www.insagram.com/noesis_sciencecenter/

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 02 Μάρτιος 2021 13:36
 

Hubble Space Telescope: Όσα πρέπει να ξέρεις για το "διαστημικό μάτι" της Γης

E-mail Εκτύπωση PDF

 

 Κατά την πρώτη αποστολή συντήρησης στο Hubble Space Telescope φαίνονται οι αστροναύτες καθώς εργάζονται για την επιδιόρθωση του κυρίως κατόπτρου του τηλεσκοπίου

Κατά την πρώτη αποστολή συντήρησης στο Hubble Space Telescope φαίνονται οι αστροναύτες καθώς εργάζονται για την επιδιόρθωση του κυρίως κατόπτρου του τηλεσκοπίου  NASA

 

Το 2020 αποτελεί επετειακό έτος για την λειτουργία του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ (Hubble Space Telescope) καθώς συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας του (1990 -2020).


news247 30 Δεκεμβρίου 2020

 

Η επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε με το Hubble τα τελευταία 30 έτη, οδήγησε σε ανακαλύψεις που έχουν φέρει επανάσταση σε σχεδόν όλους τους τομείς της τρέχουσας αστρονομικής έρευνας, από την πλανητική επιστήμη έως και την κοσμολογία. Το διαστημικό τηλεσκόπιο έχει αποκαλύψει μοναδικές εικόνες του ουρανού, ανοίγοντας νέα παράθυρα στον κόσμο και το σύμπαν.

Όπως αναφέρει η Δρ. Φιόρη ? Αναστασία Μεταλληνού στο magazine.noa, εκτοξεύθηκε στις 24 Απριλίου 1990 με το διαστημικό λεωφορείο Discovery και αποτελεί μια συνεργασία των διαστημικών υπηρεσιών της NASA (National Aeronautics and Space Administration) και της ESA (European Space Agency). Βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη γη σε ύψος 600 km και παρατηρεί στην ορατή, την υπεριώδη και την υπέρυθρη περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Έχει το πλεονέκτημα να μην παρεμποδίζεται από την γήινη ατμόσφαιρα, η οποία αποκόπτει το μεγαλύτερο μέρος της υπέρυθρης και υπεριώδους ακτινοβολίας. Μπορεί και παρατηρεί μακρινά ουράνια αντικείμενα, με ευκρίνεια 5 φορές μεγαλύτερη από κάθε επίγειο τηλεσκόπιο.

Η ιδέα της δημιουργίας ενός διαστημικού τηλεσκοπίου ξεκινά το 1946 με μια μελέτη των πλεονεκτημάτων της κατασκευής ενός τέτοιου τηλεσκοπίου, από τον αστρονόμο Lyman Spitzer. Το Αμερικανικό κογκρέσο εγκρίνει την χρηματοδότηση του έργου το 1977. Το 1978 αστροναύτες ξεκινούν να εκπαιδεύονται για αποστολές στο διαστημικό τηλεσκόπιο. Το επόμενο έτος ξεκινούν οι εργασίες στο κάτοπτρο των 2,5 μέτρων του τηλεσκοπίου. Το 1983 το τηλεσκόπιο ονομάζεται Hubble Space Telescope, προς τιμή του σπουδαίου αστρονόμου Hubble οποίος απέδειξε την ύπαρξη άλλων γαλαξιών εκτός του δικού μας και ανακάλυψε τις πρώτες ενδείξεις ενός διαστελλόμενου σύμπαντος.

Το 1985 η κατασκευή του τηλεσκοπίου Hubble ολοκληρώνεται, αλλά καθυστερεί η εκτόξευσή του μετά το ατύχημα του διαστημικού λεωφορείου Challenger. Στις 24 Απριλίου του 1990 το διαστημικό λεωφορείο Discovery (STS-31) μεταφέρει το τηλεσκόπιο στο διάστημα, όπου τοποθετείται σε τροχιά από το πλήρωμα του Discovery. Οι πρώτες εικόνες λαμβάνονται στις 25 Ιουνίου και τότε γίνεται αντιληπτό ότι το κάτοπτρο του Hubble εμφανίζει σφάλμα σφαιρικής εκτροπής, με αποτέλεσμα να μην εστιάζει καλά και οι εικόνες του να εμφανίζονται θολές. Το διαστημικό λεωφορείο Endeavour εκτοξεύεται στις 2 Δεκεμβρίου 1993 για την πρώτη αποστολή συντήρησής του. Ακολούθησαν άλλες 4 αποστολές συντήρησης στην μέχρι τώρα πορεία του.

 

Hubble Space Telescope: Όσα πρέπει να ξέρεις για το

 

Οι εικόνες που μέχρι σήμερα έχει προσφέρει, σε όλο το φάσμα συχνοτήτων που παρατηρεί, έχουν προάγει την Αστροφυσική, ανοίγοντας νέους δρόμους στην έρευνα του διαστήματος. Κάποιες από τις πολύ εντυπωσιακές του παρατηρήσεις είναι και οι ακόλουθες:

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 28 Φεβρουάριος 2021 13:52 Περισσoτερα...
 

Βουτιά στην ιστορία του κόσμου

E-mail Εκτύπωση PDF

To πιο διάσημο μουσείο φυσικής ιστορίας στον πλανήτη διηγείται την εξέλιξη της ζωής. Το ΒΗΜΑgazino περιδιαβάζει στις αίθουσες του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν.

 

 

Βουτιά στην ιστορία του κόσμου | tovima.gr

 

Βαρδάκη Ερη

14.02.2021, 06:00

 

Έχει μέγεθος μεγαλύτερο από 18 γήπεδα ποδοσφαίρου και διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή φυσικής ιστορίας στον κόσμο. Οι αριθμοί άλλωστε μιλούν από μόνοι τους. Στο κεντρικό του κτίριο, με έκταση 140.000 τ.μ., φιλοξενούνται πάνω από 145 εκατ. δείγματα που αφορούν το φυτικό και το ζωικό βασίλειο, αλλά και απολιθώματα, ορυκτά, πετρώματα και μετεωρίτες, καθώς και λείψανα και τεκμήρια του ανθρώπινου πολιτισμού.

Φυσικά πρόκειται για το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν που στεγάζεται από το 1910 σε ένα επιβλητικό κτίριο στο Νational Mall, στο τεράστιο εθνικό πάρκο μπροστά από το Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για το διαμάντι του στέμματος του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν, το οποίο ιδρύθηκε το 1846, όταν o βρετανός χημικός και ορυκτολόγος Τζέιμς Σμίθσον δώρισε την περιουσία του προκειμένου να δημιουργηθεί στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Ουάσιγκτον ένα ινστιτούτο που θα φέρει το όνομά του και σκοπό θα έχει «την αύξηση και τη διάδοση της γνώσης».

 

Ετσι, την 1η Ιουλίου του 1836 το Κογκρέσο αποδέχτηκε τη δωρεά που κληροδότησε στο αμερικανικό έθνος ο Σμίθσον και δύο χρόνια αργότερα, μετά την έγκριση του κληροδοτήματος από τα βρετανικά δικαστήρια, οι ΗΠΑ έλαβαν την περιουσία του βρετανού επιστήμονα σε χρυσές λίρες Αγγλίας, οι οποίες αντιστοιχούσαν στο ποσό των 515.169 δολαρίων. Στις 10 Αυγούστου του 1846 ο 11ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζέιμς Νοξ Πολκ, υπέγραψε την ιδρυτική πράξη.

Σήμερα το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν απαρτίζεται από το μεγαλύτερο συγκρότημα μουσείων, εκπαίδευσης και έρευνας στον κόσμο, αριθμώντας συγκεκριμένα 19 μουσεία, 21 βιβλιοθήκες, 9 ερευνητικά κέντρα και έναν εθνικό ζωολογικό κήπο. Είναι ενδεικτικό ότι για το 2020 η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση που έλαβε ανερχόταν σε 1 δισ. δολάρια.

Ενα από τα σπουδαιότερα μουσεία του Ινστιτούτου είναι αναμφίβολα το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν. Πρόκειται ουσιαστικά για μια κιβωτό γνώσης για την εξερεύνηση της Γης που αποτυπώνει τη βιολογική και πολιτιστική ποικιλομορφία. Είναι ενδεικτικό ότι εκατοντάδες επιστήμονες δραστηριοποιούνται στις αχανείς εγκαταστάσεις του.

To μουσείο την εποχή της COVID-19

Σήμερα, εξαιτίας της πανδημίας, το μουσείο παραμένει κλειστό. Αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να το επισκεφτεί, καθώς παραμένει ενεργό στην ψηφιακή σφαίρα, καλώντας τον επισκέπτη να περιηγηθεί τις αίθουσές του από την άνεση του σπιτιού του.

Φιλοξενεί ακόμη μια ιδιαίτερα επίκαιρη περιοδική έκθεση με τίτλο «Εκρηξη: Oι επιδημίες σε έναν συνδεδεμένο κόσμο», η οποία καταγράφει την προσπάθεια των επιδημιολόγων, των κτηνιάτρων και των εργαζομένων στη δημόσια Υγεία να ανταποκριθούν σε ασθένειες όπως ο ιός HIV/AIDS, ο ιός Εμπολα κ.λπ. Ο επισκέπτης θα μάθει, για παράδειγμα, πώς ασθένειες από την άγρια ζωή μπορούν να μεταπηδήσουν στον άνθρωπο. Θα δει ένα τεράστιο αντίγραφο του κουνουπιού Aedes (κουνούπι «τίγρης»), το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για τη μετάδοση του ιού Ζίκα, και θα μάθει ότι οι φρουτοφάγες νυχτερίδες κουβαλούν τον θανατηφόρο ιό Νίπα και είναι υπεύθυνες για το ξέσπασμά του το 2001 στο Μπανγκλαντές.

Χένρι ο ελέφαντας

Ενα από τα πιο διάσημα εκθέματα του μουσείου είναι αναμφισβήτητα ο ταριχευμένος αφρικανικός ελέφαντας της σαβάνας, που είθισται να αποκαλείται Χένρι. Βρίσκεται στο πρώτο επίπεδο, στη ροτόντα του μουσείου, και εκτίθεται εκεί από το 1959. Mε βάρος 11 τόνων και ύψος που αγγίζει σχεδόν τα 4 μέτρα δεσπόζει στην αίθουσα. Το 2015 το σπάνιο αυτό έκθεμα καθαρίστηκε και έγιναν εκτεταμένες ενέργειες συντήρησής του, ενώ αντικαταστάθηκε η πλατφόρμα στην οποία «πατούσε» και πλέον παραθέτει πληροφορίες για το οικοσύστημα του αφρικανικού ελέφαντα και την απειλή της λαθροθηρίας. Ο επισκέπτης μεταξύ άλλων μπορεί να αισθανθεί τη «φωνή των ελεφάντων», αυτές τις δονήσεις χαμηλής συχνότητας που παράγουν για να επικοινωνήσουν σε αποστάσεις που φτάνουν μέχρι και τα 16 χλμ.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 23 Φεβρουάριος 2021 18:00 Περισσoτερα...
 


Σελίδα 1 από 211

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ

Διαφήμιση

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1978

Γεννιέται το πρώτο παιδί του σωλήνα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου