Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ

Ημερίδα στο Νόησις με θέμα οι «Προβληματισμοί της Ψηφιακής Τεχνολογίας»

E-mail Εκτύπωση PDF

ΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΙΟΥ 2019

 

?—??????????± ?ƒ?„?? ??Œ?·?ƒ???‚ ???? ???­???± ???? ?«? ????²?»?·???±?„???ƒ?????? ?„?·?‚ ?¨?·?†???±?????‚ ?????‡?½???»???³???±?‚?»

 

 

O σύγχρονος άνθρωπος και η ψηφιακή τεχνολογία: Προκλήσεις και προβληματισμοί, είναι ο τίτλος της ημερίδας που διοργανώνει η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αρσάκειο Γυμνάσιο Λύκειο Θεσσαλονίκης.

-Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) η αναζήτηση της ευκολίας ή η «ευτυχία» που εγκλωβίζεται και ασφυκτιά;

-Η ενσωμάτωση των κινητών τηλεφώνων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Λόγος και Αντίλογος

-«Ποιος Θεός και ποιος άνθρωπος; Αναζητώντας «πυξίδα» στον θαυμαστό κόσμο της σύγχρονης τεχνολογίας?

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις εισηγήσεις που παρουσιάζουν κυρίως μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης σε μια ημερίδα που θέτει ως κυρίαρχο ζήτημα την «ψηφιακή τεχνολογία και τα ανθρωπολογικά ερωτήματα που προκύπτουν», όπως εξηγεί ο θεολόγος καθηγητής του Αρσακείου και διοργανωτής της εκδήλωσης Θανάσης Νευροκοπλής.

Ενδεικτικά:

Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things)

-             To Διαδίκτυο έχει εισχωρήσει στην καθημερινότητά μας σε τέτοιο βαθμό, που δεν θα μπορούσαμε πια να φανταστούμε τη ζωή μας δίχως αυτό. Εφαρμογές και τεχνολογίες συνδέουν μέσω αισθητήρων καθημερινά αντικείμενα με ένα δίκτυο υπολογιστών, ώστε αυτά τα αντικείμενα να λειτουργούν αυτόνομα, να μας δίνουν πληροφορίες ή ακόμα και να φροντίζουν για την ασφαλή μετακίνησή μας και την υγεία μας. Τα παραπάνω είναι μόνο ένα μέρος από το Διαδίκτυο των πραγμάτων , που ήρθε για να διευκολύνει τη ζωή μας και να απλοποιήσει διαδικασίες που έως τώρα μας κόστιζαν σε χρόνο και ενέργεια. Παράλληλα, όμως , διατυπώνονται φόβοι για τη μηχανοποίηση της ζωής μας, την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και την αντιμετώπισή μας από τις μηχανές ως «ψηφιακών όντων» σε ένα ψηφιοποιημένο περιβάλλον. Τελικά,  είμαστε δημιουργοί ή όμηροι της «ευτυχίας» μας;

Την εργασία παρουσιάζουν μαθητές του Αρσάκειου Λυκείου Θεσσαλονίκης.

Η δημοκρατία της τεχνολογίας: Μπορεί να υπάρξει ψηφιακή Εκκλησία του Δήμου ή πρόκειται για ένα ουτοπικό κι επικίνδυνο μοντέλο;

-             Η δημοκρατία της τεχνολογίας: Μπορεί να υπάρξει ψηφιακή Εκκλησία του Δήμου ή πρόκειται για ένα ουτοπικό κι επικίνδυνο μοντέλο; Η υπεράσπιση και ο αντίλογος για την ηλεκτρονική δημοκρατία και τις εφαρμογές της στη σύγχρονη κοινωνία αναπτύσσονται με τη μορφή διττών λόγων.

Την εργασία παρουσιάζουν μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Πυλαίας

-             Φίλοι ή εχθροί;

Πρόκειται για κείμενο δημιουργικής γραφής, με θεματικό άξονα το κεφάλαιο «Επικοινωνία-Ενημέρωση», εστιάζοντας περισσότερο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media) και στην κοινωνικοποίηση στον 21ο αιώνα. Μέσα από τα μάτια ενός μέσου εφήβου, θα περιγράφονται βιώματα και συμβάντα που πραγματοποιούνται καθημερινά στον κόσμο του διαδικτύου , και έχουν στιγματίσει πολλούς νέους. Το κείμενο έχει σκοπό, ύστερα από αναφορά στην κοινωνική πλευρά των εφήβων και περιγραφή του εσωτερικού και ψυχικού τους κόσμου, να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και να τους δώσει ώθηση και αφορμή για τη βελτίωση του χώρου στον οποίο κοινωνικοποιούνται ιντερνετικά (Social Media), αλλά και των σχέσεων μεταξύ τους.

Την εργασία παρουσιάζουν μαθητές του 31ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης.

Ένα συνέδριο?θεσμός

«Η ημερίδα  γίνεται στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της μεγάλης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 17 και 18 Απριλίου με το ίδιο θέμα «Σύγχρονος άνθρωπος και ψηφιακή τεχνολογία : προκλήσεις και προβληματισμοί», λέει ο Θανάσης Νευροκοπλής.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης στην Αθήνα ήταν ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Massachusetts Institute of Technology (MIT), ο οποίος τιμήθηκε το 2018 με την κορυφαία διάκριση Rolf Nevanlinna Prize  για τη συμβολή του στα μαθηματικά των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο κ Δασκαλάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στην υπολογιστική επανάσταση που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και στις εξελίξεις που αναμένεται να σημειωθούν στο μέλλον, ενώ εστίασε ιδιαίτερα στους προβληματισμούς που προκύπτουν από την επανάσταση αυτή, τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε ηθικό, νομικό και φιλοσοφικό επίπεδο.

https://www.noesis.edu.gr/wp-content/uploads/2019/04/imerida-noesis_program-2019.pdf

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 05 Οκτώβριος 2019 08:39  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1961

Στις 21 Απριλίου ο Γιούρι Αλεξέγιεβιτσ Γκαγκάριν.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου