Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Φεβρουαρίου 1745.Γεννιέται ο Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Μπορεί να είναι εικόνα εσωτερικός χώρος

Στο τεχνοπάρκο, στο έκθεμα «ανθρώπινη μπαταρία» μία πλάκα χαλκού ενώνεται αγώγιμα μέσω μικροαμπερομέτρου με μία πλάκα αλουμινίου. Μπορείτε να εντοπίσετε ποιος είναι ο ηλεκτρολύτης?

Κείμενα-Έρευνα: Ολυμπία Ράλλη

Γεννιέται ο Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta στο Κόμο της Ιταλίας, o δημιουργός της πρώτης μπαταρίας!

Από τα σχολικά του χρόνια δείχνει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις επιστήμες. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει, είναι ότι προσπαθεί να ερμηνεύει τα γεγονότα με στοιχεία που προέρχονται από τα πειράματα, αποφεύγοντας τις γενικεύσεις και τις αφηρημένες θεωρίες. Σε ηλικία 19 χρονών γίνεται καθηγητής στο Royal School του Κόμο.

Το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στο Electrophorus (Ηλεκτροφόρο), μία ηλεκτροστατική γεννήτρια που εφευρέθηκε το 1762 από τον Johan Carl Wilcke, το οποίο ο Alessandro βελτιώνει σε τέτοιο βαθμό, που συχνά αναφέρεται ως εφευρέτης του.

 

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει

Το 1778, βασισμένος σε ένα κείμενο του Benjamin Franklin, ανακαλύπτει το μεθάνιο. Την επόμενη χρονιά γίνεται καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Pavia, μία θέση που διατηρεί για 40 χρόνια.

Μελετά τα πειράματα ενός σύγχρονου του, Ιταλού Φυσικού, του Luigi Galvani (1780). Ο Galvani πειραματιζόταν με τον «ζωικό» -κατά την άποψη του- ηλεκτρισμό: τοποθετούσε δύο πλάκες διαφορετικών μετάλλων στο πόδι ενός νεκρού βατράχου. Όταν οι πλάκες ερχόταν σε επαφή, το πόδι τιναζόταν. Ο Volta πρόσεξε ότι αν χρησιμοποιηθούν δύο πλάκες του ίδιου μετάλλου δεν συμβαίνει καμία κίνηση. Επομένως συμπέρανε ότι το φαινόμενο δεν οφείλεται στον μυ του ποδιού αλλά στα διαφορετικά μέταλλα. Ο μυς ήταν το μέσο μέσα από το οποίο περνούσε ο ηλεκτρισμός ? η λέξη αγωγός δεν υπήρχε ακόμη. Έτσι αντικατέστησε τον μυ με άλλες ουσίες, που ήδη γνώριζε ότι επιτρέπουν τον ηλεκτρισμό να διέλθει από αυτές, όπως διάλυμα άλμης, αλατόνερο. Μάλιστα χρησιμοποίησε χαρτόνι ή ύφασμα ποτισμένο σε άλμη, το οποίο τοποθέτησε ανάμεσα σε μία πλάκα από ψευδάργυρο και μία πλάκα χαλκού. Όταν έφερε σε επαφή τις ελεύθερες επιφάνειες του χαλκού και του ψευδάργυρου παρατήρησε τη συνεχή ροή «ηλεκτρισμού» δηλαδή ηλεκτρικού φορτίου. Για να κάνει το φαινόμενο πιο έντονο χρησιμοποίησε πολλούς δίσκους ψευδάργυρου, χαλκού και μουσκεμένου σε άλμη χαρτονιού, δημιουργώντας την πρώτη μπαταρία, την στήλη Βόλτα (1799).

Διαβάστε περισσότερα στα σχόλια...

Στο τεχνοπάρκο, στο έκθεμα «ανθρώπινη μπαταρία» μία πλάκα χαλκού ενώνεται αγώγιμα μέσω μικροαμπερομέτρου με μία πλάκα αλουμινίου. Μπορείτε να εντοπίσετε ποιος είναι ο ηλεκτρολύτης?

http://archive.noesis.edu.gr/.../handle/11609/001-03191.html

Και μερικές ακόμη μπαταρίες:

http://archive.noesis.edu.gr/.../handle/11609/001-02738.html

http://archive.noesis.edu.gr/.../handle/11609/001-03280.html

http://archive.noesis.edu.gr/.../handle/11609/001-02737.html

Κείμενα-Έρευνα: Ολυμπία Ράλλη

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 19 Φεβρουάριος 2021 11:41  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1948

Εκδίδεται το πρώτο βιβλίο με τίτλο "Κυβερνητική", που αφορούσε τον έλεγχο των υπολογιστών.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου