Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ

Από μαθητές λυκείου... φυσικοί στο CERN

E-mail Εκτύπωση PDF
Της Φιλομήλας Δημολαΐδου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Εκατόν είκοσι μαθητές λυκείου από διάφορα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας έγιναν φυσικοί σωματιδίων για μία ημέρα, αναλύοντας πραγματικά δεδομένα του Μεγάλου Αδρονικού Επιταχυντή και συμμετέχοντας στην ερευνητική διαδικασία ενός από τα πιο γνωστά πειράματα παγκοσμίως, του ATLAS, που πραγματοποιείται στο εργαστήριο CERN στη Γενεύη. Πού; Μα φυσικά στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ.


«Η φυσική είναι κοινή λογική», λέει στους 120 μαθητές και τους καθηγητές που τους συνόδευαν ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Φυσικής Χρήστος Ελευθεριάδης και το εξηγεί με σειρά παραδειγμάτων. Έξω από τη γεμάτη με εφηβικά όνειρα αίθουσα βρισκόταν η καθηγήτρια Χαρίκλεια Πετρίδου, η οποία εδώ και χρόνια περνά τη ζωή της μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γενεύης, βάζοντας και αυτή, όπως και άλλοι επιστήμονες του ΑΠΘ, το δικό της λιθαράκι στο πείραμα ATLAS. Μέσα το μάθημα συνεχίζεται. «Για ποιον λόγο ασχολούνται τόσοι επιστήμονες και ξοδεύονται τόσα χρήματα, για να μάθουμε πώς λειτουργεί το σύμπαν;», ρωτά ο κ. Ελευθεριάδης τους μαθητές. «Για να κάνεις τέτοιου είδους φυσική, πρέπει να κάνεις και υψηλή τεχνολογία. Το γνωστό σε όλους world wide web (www) έγινε στο CERN σε μία ανάγκη επικοινωνίας των χρηστών», απαντά ο καθηγητής.
Οι ερωτήσεις, που έδειχναν όμως γνώση, ήταν πολλές. Περίεργο για ένα τόσο εξειδικευμένο αντικείμενο. Μερικοί μάλιστα μαθητές από το 4ο λύκειο Δράμας ακολούθησαν τον καθηγητή και έξω από την αίθουσα, για να του εκφράσουν τις απορίες του. Το απόγευμα τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά στην ερευνητική διαδικασία. Ο λέκτορας ΑΠΘ και ενεργός ερευνητής στο πείραμα ATLAS στο CERN Κώστας Κορδάς τούς έδωσε πραγματικά δεδομένα του γνωστού πειράματος, τα οποία ανέλυσαν.

Αγαπούν τη φυσική

Περισσότερα από 70 λύκεια της Βόρειας Ελλάδας εκδήλωσαν ενδιαφέρον, για να συμμετάσχουν, και η ζήτηση για τις 120 θέσεις υπερέβη φέτος κάθε προηγούμενο!
«Ήταν μία ενδιαφέρουσα εμπειρία. Θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ με την ερευνητική φυσική», ανέφερε ο μαθητής του 30ού λυκείου Θεσσαλονίκης Νάσος Μπαζάκας-Ζδούκος. Στην ερώτηση «τι είναι αυτό που τον εξιτάρει σε αυτήν την επιστήμη» η απάντηση ήρθε αβίαστα: «Μου αρέσει που με βάζει να σκέφτομαι».
Για την Πηνελόπη Χριστοδούλου, μαθήτρια του ΓΕΛ Πεύκων, η εμπειρία ήταν μία πρόβα τζενεράλε και αυτό γιατί σε έναν μήνα ομάδα μαθητών από το σχολείο της -μεταξύ των οποίων και αυτή- θα ταξιδέψει στη Γενεύη, για να περιηγηθεί στα άδυτα του CERN. «Σκέφτομαι βέβαια να σπουδάσω στο τμήμα Φυσικής», πρόσθεσε.
Οι μαθητές εν ολίγοις πέρασαν μια ολόκληρη μέρα με ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές του τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και εργάστηκαν μαζί τους, για να ψάξουν ανάμεσα στις τροχιές των σωματιδίων, προκειμένου να ανακαλύψουν ξανά το σωματίδιο Ζ, το φορέα της ασθενούς δύναμης, έχοντας πάντα τα μάτια τους ανοιχτά και για κάτι καινούργιο, όπως να εντοπίσουν ανάμεσα στις τροχιές των σωματιδίων το φευγαλέο σωματίδιο Higgs!

Ετήσια γιορτή

Η χθεσινή εκδήλωση στο ΑΠΘ ήταν μέρος των διεθνών ημερίδων που οργανώνονται κάθε χρόνο το Μάρτιο. Η φετινή διοργάνωση των Masterclasses στη Φυσική Σωματιδίων («8th International Particle Physics Masterclasses 2012») πραγματοποιείται από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 24 Μαρτίου και συμμετέχουν περίπου 120 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από 31 χώρες του κόσμου, που ανοίγουν τις πόρτες τους σε πάνω από 8.000 μαθητές λυκείου, για να τους κάνουν για μία μέρα φυσικούς σωματιδίων.
Φέτος οι μαθητές ανέλυσαν πραγματικά δεδομένα που συλλέχθηκαν το 2010 και το 2011 από τον καινούργιο και ισχυρό Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (Large Hadron Collider, LHC), που βρίσκεται στο εργαστήριο CERN.
Στην Ελλάδα συνολικά συμμετέχουν περίπου 400 μαθητές, οι οποίοι επισκέπτονται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (14/3), το Πανεπιστήμιο Αθηνών (19/3), το ΕΜΠ (21/3) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (24/3).

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ημερομηνία: 09/03/2012

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1943

Εφευρίσκεται η αυτόνομη υποβρύχια αναπνευστική συσκευή.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου