Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ

Σαν σήμερα 16 Ιανουαρίου 1853 γεννιέται ο Andre Michelin.

E-mail Εκτύπωση PDF

Έρευνα - επιμέλεια κειμένου: Ολυμπία Ράλλη

Ο Andre Michelin σπουδάζει στο Ecole Centrale Paris, από όπου αποφοιτά το 1877 με το πτυχίο του μηχανικού. Το 1883 έχει το δικό του εργαστήριο μεταλλικών κατασκευών και σχεδιάζει θερμοκήπια και μεγάλα δημόσια κτίρια.

Το 1886, εγκαταλείπει το εργαστήριο του για να αναλάβει, μαζί με τον αδελφό του Edouard, τη διοίκηση του οικογενειακού εργοστασίου. Το εργοστάσιο, που ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, κατασκεύαζε εξαρτήματα από μέταλλο και ελαστικό για αγροτικά καροτσάκια.

Το 1889 ένας Άγγλος ποδηλάτης ζητά την βοήθεια τους: το καινούριο πνευματικό -φουσκωτό- λάστιχο του ποδηλάτου του έχει τρυπήσει. Οι αδελφοί Michelin δεν είχαν ξαναδεί πνευματικό λάστιχο, ήταν μία καινούρια εφεύρεση. Η αντίστοιχη πατέντα είχε κατοχυρωθεί από τον John Boyd Dunlop μόλις την προηγούμενη χρονιά, το 1888. Μέχρι τότε, τα λάστιχα των ποδηλάτων ήταν από συμπαγές ελαστικό. Οι τεχνικοί του εργοστασίου χρειάστηκαν 4 ώρες για να επισκευάσουν το λάστιχο: δύο ώρες για να το επιδιορθώσουν και άλλες δύο ώρες για να το ξεκολλήσουν και να το επανακολλήσουν στον τροχό. Ο Edouard δοκίμασε το ποδήλατο με τα νέου τύπου λάστιχα, αλλά σχεδόν αμέσως το λάστιχο ξανατρύπησε.

 


 

Η δοκιμή ήταν αρκετή για να τον πείσει για την υπεροχή της εφεύρεσης του Dunlop, όμως έπρεπε να μειωθεί ο χρόνος επισκευής. Οι αδελφοί Michelin βρήκαν τον στόχο τους: η κατασκευή ενός πνευματικού ελαστικού που θα ήταν εξαιρετικά εύκολη η αφαίρεση και η επανατοποθέτηση του στο τροχό. Μετά από αρκετές δοκιμές, το 1891 κατοχύρωσαν την πατέντα για τα πνευματικά τους λάστιχα που μπορούσαν να αποσπαστούν από τη ρόδα σε λιγότερο από 10 λεπτά και άρχισαν την παραγωγή.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Edouard «στην αρχή πολλοί γέλασαν με την ευρεσιτεχνία μας. Όμως, όταν -την ίδια χρονιά- ο Charles Terront ήρθε πρώτος στον ποδηλατικό αγώνα Paris-Brest-Paris με τα λάστιχα Michelin, τα γέλια σταμάτησαν.» Και μάλιστα δεν περιορίστηκαν μόνο στα ποδήλατα αλλά σύντομα άρχισαν την παραγωγή αντίστοιχων ελαστικών για αυτοκίνητα.

 

Ακολούθησαν και άλλες βελτιώσεις στην κατασκευή των ελαστικών που ανέδειξαν την Michelin στην μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής ελαστικών.

Αν και οι αδελφοί ήταν προσηλωμένοι στην κατασκευή των καλύτερων ελαστικών, είχαν και μερικές άλλες ιδέες που έκαναν την εταιρεία να ξεχωρίζει, όπως η μασκότ της, ?ο άνθρωπος της Michelin? ή ?Bibendum?. Το 1898, ο Edouard εμπνεύστηκε τον «λαστιχένιο» ανθρωπάκι βλέποντας μία στοίβα ελαστικών, διαφόρων μεγεθών, τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο. Ο Bibendum άνοιξε νέους ορίζοντες στην επικοινωνία της εταιρείας με το κοινό.

Το 1900 ο αριθμός των αυτοκινήτων που κυκλοφορούσαν σε όλη τη Γαλλία ήταν εξαιρετικά μικρός. Για να τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου προς το αυτοκίνητο, και να ενθαρρύνει τους οδηγούς να κάνουν περισσότερα ταξίδια, ο Andr? συνέλαβε την ιδέα της κυκλοφορίας ενός οδηγού (guide). Το 1901 κυκλοφόρησε ο πρώτος οδηγός Michelin (Michelin Guide). Περιείχε πολλές χρήσιμες πληροφορίες για ταξίδια με αυτοκίνητο όπως οδικούς χάρτες, σημεία για επισκευές αυτοκινήτων, πρατήρια καυσίμων αλλά και ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Ο οδηγός ήταν αρχικά δωρεάν, κυκλοφορούσε κάθε χρόνο και αφορούσε μόνο τη Γαλλία. Αργότερα κυκλοφόρησε και για άλλες χώρες (Βέλγιο, Αλγερία, Τυνησία, Βόρεια Ιταλία, Ελβετία κλπ). Το 1920 ο Andr? είδε σε κάποιο συνεργείο, τον οδηγό του να χρησιμοποιείται για την στήριξη ενός πάγκου εργασίας. Θεωρώντας ότι "οι άνθρωποι εκτιμούν μόνο ότι πληρώνουν για να το αποκτήσουν" σταμάτησε τη δωρεάν διάθεση του. Ταυτόχρονα, ο οδηγός αναβαθμίστηκε με την αφαίρεση των διαφημίσεων, και την ταξινόμηση των ξενοδοχείων και των εστιατορίων σε κατηγορίες. Επιπλέον, προσλήφθηκαν κριτικοί "restaurant inspectors" για να αξιολογούν τα εστιατόρια, σε μια διαδικασία που ήταν εντελώς μυστική: οι αδελφοί Michelin δεν τους γνώριζαν, ενώ οι ίδιοι δεν έπρεπε να αποκαλύψουν την ιδιότητα τους σε κανέναν: ούτε στα εστιατόρια, ούτε στους ίδιους τους γονείς τους. Από τις αναφορές τους, τα εστιατόρια αξιολογούταν με ένα αστέρι Michelin δηλαδή «ένα πολύ καλό εστιατόριο στην κατηγορία του», ή με δύο αστέρια: «έξοχη κουζίνα, αξίζει μία παράκαμψη από τον προορισμό σας» ή με τρία αστέρια: «εξαιρετική κουζίνα, αξίζει ως προορισμός».

Ακόμη και σήμερα η ανακοίνωση των αστεριών Michelin αποτελεί κορυφαίο γεγονός αντίστοιχο με τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Στη συλλογή του Νόησις μπορούμε να δούμε διάφορα ελαστικά αυτοκινήτων και ένα αυτοκίνητο με συμπαγή ελαστικά! Γνωρίζετε ποιο είναι?

Είναι το Trojan!

http://archive.noesis.edu.gr/.../handle/11609/001-00001.html

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 23 Φεβρουάριος 2021 17:56  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1939

Ανακαλύπτεται η πυρηνική σχάση

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου