Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ

O Θεμιστοκλής , τα μελτέμια και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας Από

E-mail Εκτύπωση PDF

O Θεμιστοκλής , τα μελτέμια και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Από

Στελίνα Μαργαριτίδου

-

27 Αυγούστου 2020

Θεμιστοκλής γνώριζε πολύ καλά τα χαρακτηριστικά των τοπικών ανέμων που έπλεαν στο Αιγαίο , και πιο συγκεκριμένα στα στενά της Σαλαμίνας, την περίοδο που έγινε η περίφημη Ναυμαχία.
«Τα τοπικά χαρακτηριστικά των Αιθίων ανέμων στο Αιγαίο, αναφορικά με την κατεύθυνση και την έντασή τους καθορίζονται από τοπογραφικά χαρακτηριστικά όπως νησιά, ακρωτήρια και βουνά και αλληλεπιδρούν με άλλα συστήματα κυκλοφορίας όπως για παράδειγμα το θαλάσσιο αεράκι που πνέει στο Σαρωνικό κόλπο.

 

 

Αυτό το αεράκι που εξαρτάται από την θερμική κλίση μεταξύ θάλασσας και ξηράς είναι πάντα ενεργό αλλά η πλήρης ανάπτυξή του εξαρτάται από τους Εστέρες , τους ανέμους που πνέουν στην ίδια περιοχή από ΒΔ προς ΒΑ κατευθύνσεις». Αυτά μεταξύ άλλων περιγράφονται στην πολύ ενδιαφέρουσα εργασία της ομάδας(Σταύρος Σολομός, Δημήτρης Μελάς, Γιάννης Καψομενάκης, Χρήστος Ρεπαπής) του ακαδημαϊκού Χρήστου Ζερεφού (Ερευνητικό Κέντρο Φυσικής της Ατμόσφαιρας της Ακαδημίας Αθηνών).


Όπως αποδεικνύεται στην έρευνα, η οποία μεταξύ άλλων ανέλυσε κλιματολογικά μοντέλα της περιοχής από το 1960-2019 και τα συνέκρινε με αρχαίες πηγές, «ο Θεμιστοκλής και οι αθηναίοι του στόλου του είχαν γνώσεις της τοπικής κλιματολογίας , η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή των Στενών της Σαλαμίνας για την αντιπαράθεση με τους Πέρσες»


«Αυτό ήταν το προφανές πλεονέκτημα που πρόσφερε το στενό κανάλι στον Θεμιστοκλή: Ότι δεν θα άφηνε περιθώριο στους Πέρσες να κάνουν ελιγμούς . Ακόμη ο Θεμιστοκλής γνώριζε ότι τη συγκεκριμένη εποχή του έτους, στο τέλος Σεπτεμβρίου δηλαδή υπήρχαν δύο επιλογές για τον τοπικό άνεμο των στενών: Ή να πνέει ο Ετεσιανός (μελτέμι) βόρειος άνεμος που θα κάνει την περιοχή ακατάλληλη για θαλάσσια μάχη και θα τρομάξει τους Πέρσες που πρόσφατα είχαν χάσει πολλούς άνδρες ή θα πνέει ένας μέτριος βορειοδυτικός άνεμος νωρίς το πρωί που θα κατευθύνεται προς τα Στενά γύρω στις 10 το πρωί και θα διαρκεί μέχρι το ηλιοβασίλεμα», περιγράφει ο κ Ζερεφός.

Αυτή η δεύτερη εκδοχή που τελικά φαίνεται να συνέβη έκανε πιο εύκολη την κίνηση των πλοίων του αθηναϊκού στόλου, ενώ έφερε αναταραχή στον Περσικό στόλο εγκλωβίζοντάς τον .

Η παραπάνω ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εργασία που αναλύει το περίπλοκο καθεστώς των ανέμων και τα μελτέμια που έπαιξαν ρόλο στη μάχη της Σαλαμίνας, συμπίπτει με τον εορτασμό της επετείου των 2500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, που τιμώνται το Σάββατο 29 Αυγούστου από τους ομογενείς σε όλο τον πλανήτη και το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (www.hfc.gr)

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 31 Αύγουστος 2020 08:46  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1967

Πραγματοποιείται με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου