Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

 • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
 • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
 • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ

Στιβ Τζομπς(1955-2011): Ο άνθρωπος που άλλαξε την τεχνολογία

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο μεγάλος οραματιστής πέθανε σε ηλικία 56 ετών

 

Φωτ. Στις 12 Ιανουαρίου 2008 ο πρόεδρος και συνιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς,
παρουσιάζει το νέο Macbook Air -το ιδιαίτερα λεπτό λάπτοπ- στο Σαν Φρανσίσκο

«Η καινοτομία είναι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στον ηγέτη και σε όσους ακολουθούν από πίσω ασθμαίνοντας. Γιατί να καταταγείς στο Ναυτικό, αφού μπορείς να γίνεις πειρατής με το δικό σου πειρατικό καράβι; Αυτοί που αποκαλείτε "τρελούς", "απροσάρμοστους" και "επαναστάτες" πάνε μπροστά στο ανθρώπινο γένος. Αλλάζουν τον ρου της Ιστορίας με την καινοτόμο σκέψη και τις ριζοσπαστικές τους αποφάσεις», είχε δηλώσει στο παρελθόν ο Στιβ Τζομπς, συμπυκνώνοντας σε μια φράση και τον δικό του αντίκτυπο στην ιστορία.

Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Apple και ο εγκέφαλος μιας αυτοκρατορίας προϊόντων που έφεραν την επανάσταση στους υπολογιστές, την τηλεφωνία και την μουσική βιομηχανία πέθανε στην Καλιφόρνια σε ηλικία 56 ετών. Ο Τζομπς παραιτήθηκε τον Αύγουστο από γενικός διευθυντής της εταιρείας την οποία βοήθησε να δημιουργηθεί το 1976, επικαλούμενος λόγους ασθενείας. Στην πραγματικότητα, όμως αντιμετώπιζε ένα ασυνήθιστο είδος καρκίνου του παγκρέατος και είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος το 2009.

«Πάντα έλεγα ότι αν ερχόταν ποτέ κάποια μέρα που δεν θα μπορούσα πια να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου, θα ήμουν ο πρώτος που θα σας ενημέρωνε. Δυστυχώς, αυτή η μέρα ήρθε», έγραψε στην επιστολή παραίτησής του στην Apple.Αρχικά, ο πρωτοπόρος επιχειρηματίας έκρυβε την ασθένειά του, όμως η ραγδαία απώλεια βάρους του άρχισε να τρομάζει τους επενδυτές του. Κατά τη διάρκεια του 2009 πήρε άδεια ασθενείας διάρκειας έξι μηνών - για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση - και άλλη μία άδεια ασθενείας στα μέσα Ιανουαρίου.

Η ασθένειά του τον είχε επηρεάσει βαθιά, παρά το γεγονός ότι συνέχιζε να εργάζεται πυρετωδώς. «Τα πάντα, από την προσωπική μου περηφάνια ως τις επαγγελματικές μου προσδοκίες, χάθηκαν μπροστά στο ενδεχόμενο του θανάτου μου. Ηταν η καλύτερη απόδειξη ότι πρέπει πάντα να ακολουθείς την καρδιά σου και τα όνειρά σου.», είχε πει σχετικά.

 

Φωτ. Ο Στιβ Τζομπς μαζί με τον συνιδρυτή της Apple Στιβ Βόζνιακ (α ριστερά) 

Ο Τζομπς υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της Σίλικον Βάλει και βοήθησε στο να χαρακτηριστεί η περιοχή ως το παγκόσμιο κέντρο τεχνολογίας. Ιδρυσε την Apple μαζί με τον παιδικό του φίλο Στιβ Βόζνιακ και οι δυο τους έβγαλαν στην αγορά αυτό που θεωρείται ως ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής στον κόσμο, ο Apple ΙΙ.

Το 1985, μετά από μια πικρή διαμάχη μεταξύ των στελεχών της εταιρείας, ο Τζομπς απολύθηκε, ενέργεια που αργότερα δήλωσε ότι ήταν ευτύχημα. «Το καλύτερο που μου συνέβη ποτέ ήταν η απόλυσή μου από την Apple (το 1985). Αντικατέστησα το βάρος της επιτυχίας με το ανάλαφρο συναίσθημα του να αρχίσω ξανά τη ζωή μου από την αρχή, να καταπιαστώ με κάτι ολότελα καινούριο», είχε δηλώσει.

 

Στη συνέχεια, προχώρησε στην αγορά της Pixar, της εταιρείας η οποία βρίσκεται πίσω από μερικές από περισσότερο επιτυχημένες ταινίες κινουμένων σχεδίων στην ιστορία του κινηματογράφου, όπως το «Toy Story», τα «Αυτοκίνητα» και το «Αναζητώντας τον Νέμο».

Επέστρεψε στην Αpple 11 χρόνια αργότερα, σε μια εποχή που οι ανταγωνιστές της την είχαν αφήσει πίσω. Αυτό που ακολούθησε ήταν μία από τις εκπληκτικές ιστορίες «επιστροφής» στην επιχειρηματική ιστορία. Η Αpple υπήρξε νωρίτερα εφέτος η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, ρίχνοντας τον πετρελαϊκό γίγαντα Exxon Mobil από την πρώτη θέση. Η εταιρεία παράγει έσοδα 65,2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, την ώρα που το 1997 τα έσοδά της ανέρχονταν σε «μόλις» 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ξεκινώντας με τα πολύχρωμα iMac, ο Τζομπς μεταμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο ολόκληρος ο κόσμος χρησιμοποιεί τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λανσάροντας την μία επιτυχία μετά την άλλη. Επειτα ήρθε η μεγάλη επιτυχία του iPod, το οποίο έφερε την επανάσταση στη μουσική βιομηχανία, οδηγώντας στην κατάρρευση των πωλήσεων CD και κάνοντας τον Τζομπς μία από τις ισχυρότερες προσωπικότητες σε μια βιομηχανία που λάτρευε.

Η εταιρεία του ονομάστηκε Apple προς τιμήν του τίτλου ενός άλμπουμ των Beatles. Ομως το «δάνειο» επετράπη υπό την προϋπόθεση ότι οι δραστηριότητες της εταιρείας θα απείχαν από τη μουσική βιομηχανία. Μετά την επιτυχία του iPod οι δύο Apple ενεπλάκησαν σε μια μακρόχρονη δικαστική διαμάχη η οποία έληξε τελικά πέρυσι όταν οι Beatles έδωσαν άδεια στην iTunes να αρχίσει να πουλάει τους προηγούμενους δίσκους τους.

Η εκπληκτική ικανότητα του Τζομπς να εντοπίζει τι θα ήταν αυτό που όλος ο κόσμος θα επιθυμούσε να έχει ήρθε χωρίς εκείνος να χρειάζεται να συμβουλεύεται έρευνες αγοράς ή να εστιάζει σε συγκεκριμένο κοινό. «Για κάτι τόσο πολύπλοκο, είναι πραγματικά δύσκολο να σχεδιάζει κανείς προϊόντα για εστιασμένο κοινό. Πολλές φορές ο κόσμος δεν ξέρει τι θέλει ωσότου του το παρουσιάσεις», είχε πει.

Στη σύζυγό του Λορίν και στα τέσσερα παιδιά τους αφήνει μια περιουσία της τάξης των 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όμως πολύ συχνά κατέκρινε το ενδιαφέρον του κόσμου για τον πλούτο του. «Δεν με νοιάζει να είμαι ο πιο πλούσιος του νεκροταφείου? Αυτό που έχει σημασία για εμένα είναι πηγαίνω για ύπνο το βράδυ και να σκέφτομαι ότι δημιουργήσαμε κάτι υπέροχο» είχε κάποτε τονίσει.

Μπεστ - σέλερ η βιογραφία του Στιβ Τζομπς, πριν καν κυκλοφορήσει
Μέσα σε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του εμβληματικού ηγέτη της Apple, οι προπαραγγελίες για την επίσημη βιογραφία του την φέρνουν ήδη στη λίστα των μπεστ-σέλερ.

Το πρωί της Τρίτης, το βιβλίο Steve Jobs του Ουόλτερ Αισαακσον βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας του Amazon.com και στην τρίτη θέση της αντίστοιχης λίστας του Barnes & Noble.

H βιογραφία ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει στις 21 Νοεμβρίου από τον μεγάλο εκδοτικό οίκο Simon & Schuster, ωστόσο μετά το θάνατο του Τζομπς η ημερομηνία δεν αποκλείεται να αλλάξει.

Ο Ουόλτερ Αισαακσον, καταξιωμένος δημοσιογράφος και βιογράφος και πρώην πρόεδρος του CNN, είχε αναφέρει ότι πήρε περίπου 40 συνεντεύξεις από τον ίδιο τον Τζομπς και δεκάδες ακόμα από ανθρώπους που τον γνώριζαν.

Οπως αναφέρει τώρα η Wall Street Journal, ο Αισαακσον είχε πάρει συνεντεύξεις από τον Τζομπς λίγο πριν και λίγο μετά την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Apple. Στην τελευταία συνάντηση, ο Τζομπς αναγνώριζε ότι ο θάνατος βρισκόταν κοντά.

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει πάντως και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Στη δεύτερη θέση της λίστας με τα ευπώλητα του Amazon βρίσκεται την Πέμπτη το Εγώ, ο Στιβ: ο Στιβ Τζομπς με δικά του λόγια, μια ανεπίσημη βιογραφία από τον Τζορτζ Μπίαμ, η οποία αναμένεται στα βιβλιοπωλεία στις 8 Νοεμβρίου.

Την πέμπτη θέση του καταλόγου καταλαμβάνει το βιβλίο Τα μυστικά των καινοτομιών του Στιβ Τζομπς: 7 αρχές για να σκέφτεστε διαφορετικά, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2010, καταγράφοντας άνοδο στις πωλήσεις κατά 4.374%.

Τέλος, στην έβδομη θέση του Amazon βρίσκεται το βιβλίο Τα μυστικά των παρουσιάσεων του Στιβ Τζομπς, που κυκλοφόρησε το 2009, σημειώνοντας άνοδο 1.383%.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΗΜΑ - 06/10/2011 

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=423607

  

 Ατάκες του Steve Jobs που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας! (Πηγή: Newsit.gr)

Φωτ. Ο Στιβ Τζομπς τον Απρίλιο του 1991 ποζάζει με το κομπιούτερ NeXTstation
στα γραφεία της εταιρείας NeXT που ίδρυσε ο ίδιος το 1986 
 

 • "Μερικές φορές όταν πας να κάνεις μία καινοτομία, θα κάνεις λάθη. Είναι καλύτερο να τα αναγνωρίσεις και να τα παραδεχθείς γρήγορα, και να προχωρήσεις στην βελτίωση των άλλων καινοτομιών σου. "
 • "Το να είσαι ο πλουσιότερος άνθρωπος στο νεκροταφείο δεν έχει σημασία για μένα ... Το να πηγαίνεις για ύπνο το βράδυ λέγοντας ότι έχω κάνει κάτι υπέροχο ... αυτό είναι που με νοιάζει."
 • ?Να έχεις κριτήριο σου πάντα την ποιότητα. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν συνηθίσει να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον όπου η τελειότητα είναι το αναμενόμενο. "
 • «Άξιζα πάνω από 1.000.000 δολάρια, όταν ήμουν 23, και πάνω από 10.000.000 δολάρια, όταν ήμουν 24, και πάνω από 100.000.000 δολάρια, όταν ήμουν 25, και αυτό δεν ήταν κάτι το σημαντικό για μένα γιατί ποτέ δεν το έκανα για τα χρήματα."
 • «Δυστυχώς, οι άνθρωποι δεν επαναστατούν εναντίον της Microsoft. Δεν ξέρουν κάτι καλύτερο. "
 • "Ο Bill Gates θα ήταν πιο ανοιχτόμυαλος αν είχε πάρει ουσίες ή είχε πάει σε ένα άσραμ όταν ήταν νεότερος."
 • "Το μόνο πρόβλημα με τη Microsoft είναι ότι δεν έχουν καθόλου γούστο. Ούτε καν λίγο. Δεν σκέφτονται πρωτότυπες ιδέες, και δεν βάζουν κουλτούρα στα προϊόντα τους. "
 • "Η δουλειά μου δεν είναι εύκολη για τους ανθρώπους. Η δουλειά μου είναι να τους κάνω καλύτερους. "
 • "Κάναμε τα κουμπιά πάνω στην οθόνη φαίνονται τόσο όμορφα που θα θελήσετε να τα γλείψετε».
 • "Click. Boom. Amazing! "
 • "Δεν μπορείτε να ρωτήσετε τους πελάτες τι θέλουν και στη συνέχεια να το φτιάξετε και  να τους το δώσετε. Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό, αμέσως θα θελήσουν κάτι νέο. "
 • "Το Design δεν είναι μόνο το πως δείχνει ένα προϊόν. To Design είναι το πώς λειτουργεί. "
 • "Γιατί να πας στο ναυτικό αν μπορείς να γίνεις πειρατής;"
 • "Πολλές εταιρείες έχουν επιλέξει να συρρικνωθούν, και ίσως αυτό να ήταν το σωστό για αυτές. Εμείς επιλέξαμε ένα διαφορετικό μονοπάτι. Η πεποίθησή μας είναι ότι, αν συνεχίσουμε να κυκλοφορούμε καλά προϊόντα τότε οι πελάτες, θα συνεχίσουν να ανοίγουν τα πορτοφόλια τους. "
 • «Η καινοτομία ξεχωρίζει τον ηγέτη από τον οπαδό."
 • "Μερικοί άνθρωποι λένε, ?Ω, Θεέ μου, αν o Steve Jobs πεθάνει τότε σίγουρα η Apple θα έχει πρόβλημα?. "Νομίζω πως αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα γιατί η Apple έχει πραγματικά ικανούς ανθρώπους.
 • Η δουλειά μου είναι να κάνω την εκτελεστική ομάδα της εταιρίας αρκετά καλή για να πετύχουν και μόνοι τους. "
 • "Όταν έχω μια καλή ιδέα, μέρος της δουλειάς μου είναι να δω τι σκέφτονται οι άλλοι, να κάνω τους ανθρώπους να μιλούν για αυτή, να διαφωνήσω με αυτούς γι 'αυτή, να πάρω γνώμες από ένα σύνολο διαφορετικών ανθρώπων για να δω και άλλες απόψεις και οπτικές γωνίες  - καλό θα είναι να εξερευνούμε τα πράγματα ".
 • «Οι άνθρωποι πιστεύουν οτι το να εστιάζεις σε κάτι σημαίνει να λες ναι σε αυτό που έχεις επικεντρωθεί. Αλλά στην πραγματικότητα είναι να λες όχι σε όλες τις άλλες καλές ιδέες που υπάρχουν. Πρέπει να επιλέγεις πάντα προσεκτικά. "
 • «Δεν έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τόσα πολλά πράγματα, και κάθε ένα από αυτά θα πρέπει να είναι πραγματικά εξαιρετικό. Επειδή αυτή είναι η ζωή μας.
 • Η ζωή είναι σύντομη, και μετά πεθαίνεις, το ξέρεις;
 • Και όλοι έχουμε επιλέξει να το κάνουμε αυτό με τη ζωή μας. Γι 'αυτό καλύτερα να είναι πάρα πολύ καλό και να το αξίζει. "
 • "Σχεδόν τα πάντα-όλες οι προσδοκίες, η περηφάνια, ο φόβο της αμηχανίας ή η της αποτυχίας - αυτά τα πράγματα απλά εξαφανίζονται μπροστά στην ιδέα του θανάτου, αφήνοντας μόνο ό, τι είναι πραγματικά σημαντικό. Το να θυμάσαι ότι μία μέρα θα πεθάνεις είναι ο καλύτερος τρόπος που ξέρω για να αποφύγεις την παγίδα της σκέψης οτι έχεις κάτι να χάσεις. Είσαι ήδη γυμνός. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ακολουθείς την καρδιά σου. "
 • "Στην υγειά των τρελών, των ανταρτών, των ταραξιών, και όλων αυτών που που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά και δεν συμπαθούν τους κανόνες ... Μπορείτε να αναφέρετε τα λόγια τους, να διαφωνείτε μαζί τους, να τους δοξάζετε ή να τους δυσφημείτε, αλλά το μόνο πράγμα που δεν μπορείτε να κάνετε είναι να τους αγνοήσετε γιατί αλλάζουν τα πράγματα... Πηγαίνουν τους ανθρώπους μπροστά και ενώ κάποιοι μπορεί να τους βλέπουν ως τρελούς, εμείς βλέπουμε την ιδιοφυΐα τους, γιατί αυτοί που είναι αρκετά τρελοί για να πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, είναι αυτοί που τελικά το κάνουν. "
 • «Είμαι ο μόνος που ξέρω ότι έχει χάσει 250.000.000δολάρια μέσα σε ένα χρόνο.... Είναι κάτι που σου φτιάχνει χαρακτήρα. "
 • "Είμαι τόσο περήφανος για ό, τι δεν κάνουμε όπως είμαι και για ο,τι κάνουμε."
 • "Πάντα ήθελα να έχω και να ελέγχω την κύρια τεχνολογία σε ό, τι κάνουμε."
 • "Πρέπει να πεις όχι σε 1.000 πράγματα και ιδέες για να βεβαιωθείς ότι δεν παίρνεις το λάθος δρόμο?
 • "Είναι πραγματικά δύσκολο σχεδιάζεις προϊόντα ρωτώντας Focus Groups Πολλές φορές, οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν μέχρι να τους το δείξεις. "
 • "Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό που ξεχωρίζει τους επιτυχημένους επιχειρηματίες από τους αποτυχημένους είναι η επιμονή."
 • "Είναι σπάνιο να βλέπεις έναν καλλιτέχνη, στα 30 του ή του '40 είναι σε θέση να κάνει κάτι πραγματικά σημαντικό."
 • "Αισθάνομαι σαν κάποιος να με χτύπησε στο στομάχι. Είμαι μόλις 30 χρονών και θέλω να μπορέσω να συνεχίσω να δημιουργώ πράγματα. Ξέρω ότι έχω τουλάχιστον ένα ακόμη μεγάλο υπολογιστή στο μυαλό μου και η Apple δεν πρόκειται να μου δώσει την ευκαιρία να το κάνω πραγματικότητα. "
 • «Δεν το βλέπω στην αρχή όμως αποδείχθηκε ότι η απόλυσή μου από την Apple ήταν το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να μου έχει συμβεί ποτέ. Η βαρύτητα της επιτυχίας αντικαταστάθηκε από την ελαφρότητα του να είσαι και πάλι αρχάριος, λιγότερο σίγουρος για οτιδήποτε. Ήταν μια από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ζωής μου. "
 • "Θες να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου πουλώντας ζαχαρόνερο ή θέλεις μια ευκαιρία για να αλλάξεις τον κόσμο;"
 • "Το φάρμακο για την Apple δεν είναι μείωση του κόστους. Το φάρμακο για την Apple είναι να βγει από τη δύσκολη θέση καινοτομώντας. "
 • Η Apple έχει εκπληκτικές δυνατότητες αλλά πιστεύω οτι, αν δεν προσέξουμε, η εταιρία μπορεί και να... να... - ψάχνω την λέξη-, να πεθάνει...!?

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=99764&catid=14

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 07 Οκτώβριος 2011 19:29  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1941

Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση με αεριωθούμενο αεροπλάνο.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου